Световни новини

Бежанецът, който постигна всичко, за което е мечтал

Нидал е на 30. Избягал е от войната в Сирия и от 2015 живее в Бон. Тук той успява да постигне всичко, за което е мечтал: днес има работа, жилище под наем и приятелка.

„Чадърът ми е като Сирия. Счупен е“, въздъхва Нидал Рашоу, докато чака светофарът да светне зелено. 30-годишният сириец живее в Бон от началото на 2015 година. Още тогава започнал да учи усърдно немски, за да може по-скоро да си намери работа и да не зависи от социалните помощи. Първият му „дом“ в Германия бил бежански контейнер. Днес, близо две години по-късно, Нидал живее в жилище под наем. „Най-после имам всичко, за което съм мечтал. Имам работа, жилище, имам си дори и приятелка“, споделя той с неприкрита радост, докато върви по улицата. Тръгнал е към Ведиг фон Хайнен – човека, помогнал му да стигне дотук.

Доброволецът Ведиг фон Хайден прегръща сърдечно сириеца. „Ведиг винаги беше на мое разположение, голям късмет извадих с него. Ако не беше той, нямаше да мога да завърша курса по немски и може би все още щях да съм в бежанския приют“, споделя Нидал. „За нас той е нашият баща тук, в Германия“, добавя сирийският кюрд, като под „нас“ има предвид себе си и двамата си братя, които също живеят в Бон.

Когато получил бежански статут, Нидал, който в Сирия е бил учител по английски, веднага започнал да си търси работа. Кандидатствал за място към в администрацията на град Бон и го получил, тъй като знаел арабски, кюрдски, английски и немски език. Задачата му: да помага на млади мигранти да се приспособят към живота в Германия. „Сирийците ми се доверяват, все пак говоря езика им“, казва Нидал.

Има ли и други като него?

Случаят на Нидал е по-скоро изключение от правилото. Според данни на германското Бюро по труда, 74% от близо 300.000 бежанци, регистрирали се като търсещи работа до края на юни 2016, нямат професионално образование. Статистиката обаче все още не е изчерпателна. Окончателните данни може би ще очертаят по-различна картина на образователното равнище и професионалната подготовка на мигрантите.

Според Ведиг фон Хайден, броят на сирийските бежанци с професионална квалификация ще се окаже доста по-висок от очакваното. Откакто през 2008 година е започнал да се грижи за имигранти, Ведиг фон Хайден е помогнал на десетки да се устроят в Германия. Повечето се нуждаят от помощ в търсенето на жилища или когато имат нужда от медицинска помощ, казва германецът.

Днес Нидал печели по 1000 евро месечно – достатъчно, за да може да плаща наема за квартирата си. „В Германия живея добре“, казва той. Междувременно кара курс за социални работници и когато го завърши, заплатата му ще се повиши. „Само че обучението, което се води на немски език, не е никак лесно“, казва Нидал. Въпреки това, той явно се справя с живота си. Преди половин година се запознал с приятелката си, чехкинята Радка. „Тя е много красива и с нея се чувствам много добре“, споделя сириецът. Запознали се в един бар в Бон. Вече живеят заедно.

Нидал и Радка

За трудностите в Германия

Повечето сирийци, подобно на Нидал, искат да се интегрират колкото се може по-скоро в германското общество. Само че документите им често се губят в джунглата на администрацията и повечето служители даже не се и опитват да им обясняват нещата на друг език, освен на немски. Връзката с германците остава най-често повърхностна, а така двете страни не могат да се опознаят.

Особено след атентатите в Ница и Ансбах пропастта между имигрантите и германците се е задълбочила. Нидал споделя, че досега в Бон не се е чувствал дискриминиран, но същевременно го боли, че войната и терорът като че ли го съпътстват навсякъде. „Мисля, че като сирийци ние всички се чувстваме потиснати от тези атентати. Избягахме от войната, тероризма и насилието, за да дойдем в тази прекрасна страна, която ни прие с отворени обятия. Срамувам се, когато гледам по телевизията кадри на убийствени атентати в Германия.“

Животът на сирийския кюрд е пример за успешна интеграция в Германия. „Чувствам се изцяло приобщен. Не завися от държавна помощ, имам работа, имам си и приятелка“ – това е простичкото послание на Нидал.

Източник – Дойче Веле

Иван Дарийков

Share
Published by
Иван Дарийков

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

13 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

14 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

20 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

22 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

41 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

един час ago
image0 (9K)