Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина

„Трябва да предлагаме като стимул на високообразованите специалисти жилища в страната, за да се прибират от чужбина и да работят тук, защото не може тази политика да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани.

[ad id=“225664″]

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на ежегодната среща на бизнеса с правителството.

„Правителството работи за справяне с последиците от демографската криза и емиграцията на специалисти извън страната чрез активизирането на неактивните на пазара на труда, продължи той. Това са около 200 хил. безработни в момента, от които 75 хил. души не са работили за период по-дълъг от 2 г. Ако предположим, че една част от безработните са ниско образовани, без трудови навици, част от тях – представители на малцинствени общности, имаме хора, за които присъствието на пазара на труда не е свързано с професионално умение, а с определени нива на десоциализация, обясни Дончев“, цитиран от БГНЕС.

„Един човек, ако е безработен за един период по-дълъг от 2 г., той си променя навиците в лошия смисъл на думата и там не говорим за ограмотяване, а за социална работа, каза той. Вторият резерв, безспорно, е хипотезата реемиграция. Третият сценарий е свързан с привличането на работна сила от други държави – говорим основно за български общности от съседни и не толкова съседни държави. Този сценарий работи, особено в сферата на услугите, категоричен бе вицепремиерът, макар да направи уговорката, че няма съвсем сигурни данни по този въпрос. Темпът на напускане на страната е около 25 хил. души на година, а на завръщане – около половината от тях, приблизително 11 700 души“, уточни той.

[ad id=“263680″]

Разбира се, заплатата е движещ фактор, но анализът и мерките, които бихме могли да предприемем, ще бъдат непълни, ако се водим само от този показател, подчерта Дончев. Има различни сценарии на завръщащите се по различни причини. На нас вече ни трябва детайлен скрининг на целия спектър от възможните случаи. Ако пък говорим за стратегии – от тях имаме много, констатира Дончев и допълни, че те дори трябва да се ограничат. Когато всичко ти е приоритет-нищо не ти е приоритет, каза той.

„Има хубави инициативи от страна на частния сектор – ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули – да му покрият разходите за път, за настаняване… Това звучи добре“, отсече Дончев.

„Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани, продължи той. На първо място – жилищната политика. Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда, каза Дончев. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми – не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците, даде пример вицепремиерът. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от пакетите, от стимулите за настаняване в ремонтирано жилище“, каза още Дончев.


image0 (9K)