Безплатни прегледи за глаукома се провеждат в Стара Загора

От днес до 13 октомври в Стара Загора се провеждат безплатни прегледи за установяване на глаукома. Прегледите за предназначени за хора, които нямат поставена диагноза „глаукома“, или не са диспансеризирани.

Кампанията се организира от Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование, със съдействието на Очно отделение на Болница „Тракия“.

Задължително е записването на час на единния номер на кампанията – 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Обаждания се приемат всеки работен ден от 10 до 17 ч.

[ad id=“236999″]

Стара Загора е един от градовете, в които процентът на болните от глаукома е по-висок от средния за страната. По данни на НЗОК към края на миналата година броят на болните с глаукома в Стара Загора е 6501.

При направените безплатни профилактични прегледи от Болница „Тракия“ през март тази година беше установено, че всеки 4-ти прегледан е с повишено вътреочно налягане и трябва да се подложи да обстоен преглед за глаукома.

Глаукомата е хронично заболяване, което протича почти без симптоми или с минимални такива.Това прави трудно навременното поставяне на диагнозата преди да се е стигнало до увреждане на зрителния нерв и съответно понижено зрение до слепота в краен стадий. Симптомите варират от липса на оплаквания и случайно откриване на глаукома до лека болка или дискомфорт в слепоочието или зад очната ябълка.

[ad id=“255238″]

Не пропускайте веднъж годишно преглед на очите с измерване на вътреочното налягане/ВОН/ и изследване на зрителния нерв, което е задължителна част от всеки очен преглед. Двете изследвания взаимно се допълват, тъй като понякога е възможно вътреочното налягане да е в норма, но вече да има увреждане на зрителния нерв. Това е така наречената глаукома при нормално ВОН. Друг вариант е глаукома при повишено ВОН, която е по-често срещания вид. В начален стадий, когато глаукомата е диагностицирана навреме, ако все още зрителния нерв не е увреден, се говори за очна хипертензия и също изисква лечение с редовно поставяне на очни капки, както е и при поставяне на диагноза глаукома с увреждане на зрителния нерв.

Профилактичните прегледи са подходящи за хора над 40 г., както и за пациенти с вече доказана глаукома и за техните семейства, поради около 10 пъти по-висок риск от развитие на глаукома при родство от първа линия, посочва д-р Валентин Христозов, завеждащ Очно отделение в Болница „Тракия“.

[ad id=“226585″]

Причини за повишаване на ВОН са дисбаланс между образуването на течност в окото и оттичането на тази течност от окото навън през структура наречена трабекуларен апарат, локализиран в камерния ъгъл.


image0 (9K)