Безпрецедентно: ГЕРБ, БСП и патриотите – заедно в подкрепа на Орбан

Забележително единомислие по темата „Унгария и ЕС” демонстрираха депутатите Христо Гаджев (ГЕРБ), Юлиан Ангелов (ВМРО/”Обединени патриоти”) и Александър Симов (БСП) в ефира на бТВ в петък вечер. Мандатоносителите, коалиционните им партньори и основната опозиционна партия в Народното събрание са на едно мнение – режимът на Виктор Орбан не трябва да бъде обект на европейски санкции.

Единствена в подкрепа на решението на Европейския парламент се изказа Имрен Мехмедова от ДПС.

„Нашите евродепутати гласуваха за налагане на такава санкция на Унгария, защото са нарушени едни от основните ценности, върху които се гради ЕС – правата и свободите на хората, свободата на словото. Това са ценности и на ДПС”, подчерта тя.

Според нея „създалата се ситуация показва едни антиевропейски тенденции, които се овластяват от управляващите в момента; България трябва да следва интереса си, а той е за интегриран ЕС, но управляващите се стремят да запазят коалицията си стабилна”.

Стабилността очевидно излиза от рамките на коалицията.

[ad id=“263680″]

„Не можем да позволим разни чиновници в ЕС, либерали, да наказват държави и ръководители на държави, които защитават националните си интереси, традиции, бит и националната си сигурност. Следващите ще бъдем ние”, предупреди Ангелов.

Александър Симов гневно подчерта, че с процедурата ЕС е показал, че има някакви неясни и неписани принципи, с които обаче всички трябва да се съобразяват. Христо Гаджев го допълни и подчерта, че е неприемливо да се използват подобни процедури „като бухалка”.

[ad id=“263680″]

Единственото, за което управляващите и по-голямата част от опозицията не си стиснаха ръцете, е дали има „измятане” на Бойко Борисов след решението от оперативното заседание на МС за изработка на позиция в подкрепа на Унгария. Симов и Гаджев се скараха има ли правна сила гласуването на „Дондуков” 1 и дали на срещата на евролидерите в Залцбург въобще е имало точка „Унгария”., както и дали БСП има една и съща позиция у нас и в ЕП.

Според Александър Симов партията още не е готова с обща позиция, а Сергей Станишев е подкрепил санкциите заради унгарските социалисти, които са опозиция на Орбан.


image0 (9K)