Безработен алкохолик от Разлог разбра в съда, че е богаташ с 14 фирми

Безработен разложанин се оказа собственик на 14 фирми, сред които и благоевградската фирма за такси „Мега шанс“ ЕООД, съобщава struma.bg.

Това стана ясно по време на заседание в РС – Благоевград срещу 59-годишния Лъчезар Бонков, който е обвинен, че не е предприел в законовия срок съдебна процедура за обявяване в несъстоятелност на фирма „Фоки-Б“ ЕООД, която натрупала задължения в размер на 201 312 лв.

Толкова били неплатените данъци на разложката строителна фирма към НАП, които били установени при ревизия.

Собствениците на дружеството Николай Атанасов и Борислав Даракчиев прехвърлили фирмата на техния съгражданин Лъчезар Бонков, който от месец март 2012 г. по документи станал едноличен собственик и управител.

Фирмата продължила да функционира и да трупа дългове и накрая изпаднала в неплатежоспособност, поради което номиналният собственик следвало да подаде молба в съда да бъде обявена в несъстоятелност. Но не го направил и бил обвинен за престъпление по чл. 227, ал. 2 от НК.

На провелото се заседание в Районен съд – Благоевград Лъчезар Бонков се яви сам, без адвокат, тъй като е безработен и няма пари. Служебен защитник не може да му бъде осигурен, тъй като има фирми на негово име.

„Знаете ли, че сте крупен собственик на 14 фирми, една от които е действащата таксиметрова фирма в Благоевград „Мега шанс”?” – попита съдия Екатерина Николова.

„От дека да знам? Аз прекалявам с алкохола, хванали са ме и съм подписал. Нищо не помня” – отговори подсъдимият разложанин.

„Толкова ли много пъти сте се подписвали? Да сте си губили личната карта? Защо не отидете да си съберете оборотите от таксиметровата ви фирма?” – запита съдията.

„От дека да знам какви мутри са… оти вместо да събирам обороти, ще ми събират дреболиите“ – отговори Бонков.

„Знаете ли, че имате СД „Бонков-Пашалиев-Калисто 2”, което развива хотелиерска и ресторантьорска дейност в Разлог?” – продължи съдия Николова. „Я ако знам, тука ли ще сам” – отвърна подсъдимият и заяви, че не познава разложаните Борислав Даракчиев и Николай Атанасов, които му продали фирмата си „Фоки-Б“ ЕООД.

Като свидетел по делото бе разпитан Николай Атанасов, който заяви, че сделката е била осъществена пред нотариус. „Прехвърлих му фирмата, защото не се разбирах със съдружника си, а тогава се и развеждах. Фирмата ни имаше строителни обекти в Банско и София. Имаше задължения, но имаше и много да събира”, обясни Атанасов.

На въпрос на съдията колко са били задълженията на фирмата преди да я продаде, свидетелят каза, че може би около 20 000 лв., но не си спомня. Също така не си спомни колко е получил от продажбата на фирмения си дял.

„Подарихте ли фирмата на Бонков? В Търговския регистър пише, че ви е платил 2500 лв.“ – заяви съдията.

„Не си спомням. Сигурно толкова са били” – каза Атанасов.

„Това са годишните финансови отчети за 2011 г. и 2012 г. на фирмата. Вижте ги и кажете колко са приходите и колко са разходите“ – поиска съдията. Атанасов каза, че не знае къде да гледа, тъй като не той е подавал отчетите.

По документи се оказа, че за 2011 г. фирмата е работила на загуба с 40 000 лв., а през 2012 г. е била на печалба със 100 000 лв., когато вече е била собственост на Бонков, но Атанасов можел да я представлява.

Двамата бяха изправени на очна ставка. Атанасов заяви, че го познава и че е участвал в сделката пред нотариус.

На въпроса как го е намерил точно него отговорът беше: „Не си спомням“.

Бонков каза, че го вижда за втори път покрай делото и че не му е плащал пари за фирмата.

„Мене ме познаваа, аз не ги познавам. Набараха ме тия хора и си правят що си искат. Я нема що да ям, как съм дал 2500 лв. през 2012 г.?” – каза Бонков.

След като бе категоричен, че подписът пред нотариус не е негов, съдията назначи графологична експертиза, която да установи дали казва истината, което ще стане ясно в следващо заседание.

Според документите в Търговския регистър Лъчезар Донков е платил и 2500 лв. на другия съдружник във фирма „Фоки-Б“ Борислав Даракчиев. Пак по документи, той се е изръсил с 5000 лв., за да купи благоевградската таксиметрова фирма „Мега шанс” ЕООД.

Първоначално фирмата е била собственост на адвокатката Марияна Рамова, която през 2009 г. продава своя дял от 1500 лв. на Валери Паскалчев, а той го продава през 2015 г. на Лъчезар Бонков.

През януари тази година той става едноличен собственик на таксиметровата фирма, след като Иван Рамов му продава своя дял от 3500 лв.

Blitz.bg


image0 (9K)