Бебе с антитела срещу COVID-19 се роди в Пазарджик. За уникалния случай разказаха от болницата в града. Бебето се появило на бял свят, след като майката била лекувана от коронавируса, предаде Нова ТВ.

Това е безпрецедентен случай не само за града, но и за научната общност. Досега в света се смяташе, че по време на бременност майката не може да предаде коронавируса на бебето в утробата й. В болницата в Пазарджик обаче лекарите установяват точно обратното. Фактите им се базират на антигенен тест, направен на бебето.

28-годишната Йорданка Брандийска се заразила с коронавирус два месеца преди раждането.

„Започнах да кашлям. Вечерта вдигнах лека температура – 37,5. Обадих се на д-р Иван Китов и той препоръча да си направя PCR тест или бърз тест”, разказва тя.

Д-р Китов, който следи бременността на жената, забелязал нещо необичайно при развитието на плода след заразяването на майката. „Имаше ретардация на плода, т.е. намаляне на неговото развитие като килограми и дължина. Околоплодните води също бяха намалени”, казва той.

Тъй като имало риск за плода, лекарите решили да извадят бебето чрез Цезарово сечение две седмици преди термина. Момиченцето се родило здраво. След няколко изследвания, включително кръвни и антигенен тест, лекарите установяват нещо необичайно.

„Изолирахме и открихме IgG антитела, IgM бяха отрицателни. Обсъдихме с всички в отделението, че това най-вероятно са трансплацентарно преминали антитела”, каза д-р Здравка Пировона, началник на Неонатологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик.

„Навсякъде това се отрича. В едно от изследванията цитираха 112 случая, при които няма предаване, но клиниката плюс антителата говорят за това, че бебето се е разболяло вътреутробно”, коментира д-р Илиян Траянов, началник на АГ отделението в МБАЛ-Пазарджик.

„Много съм изненадана и нямам обяснение как изобщо може да се случи това – как е преминал вирусът през плацентата, за да може бебенцето да има антитела”, казва майката. И допълва: „Предстои ни да направим още един тест за количествени антитела на детето”.

Към момента 28-годишната жена и момиченцето й са в отлично състояние и са си у дома.