Без стабилно лятно време до началото на юли

Астрономическото лято настъпва с жеги

До този извод стига Синоптичната комисия на редовното си петъчно заседание, на което по традиция се прави преглед на метеорологичните модели за следващите 10 до 15 дни, научаваме от Дарик радио.

Добре изразен циклон в Черно море, чийто център е източно от българското крайбрежие оказва и ще оказва влияние на времето над страната поне в следващите 48 часа.

Това означава повечко дъжд, облаци, гръмотевични бури, дори градушки, като тези процеси ще са по добре изразени на изток и в планинските райони. Не е много подходящо за плаж, но тъй като е лято, слънцето ще се опитва да пробие.

В двата почивни дни ни очакват нови летни бури, гръмотевици и локални интензивни валежи, това не е добра новина за всички онези, които искат да бъдат сред природата в събота и неделя.

Новата седмица ще започне с нова порция превалявания – в понеделник и вторник, като тези процеси ще са по-активни в следобедните часове и привечер.

И сега промяната – в средата на следващата седмица се очертават два дни – сряда и четвъртък, когато температурите ще бъдат типично летни, на места ще е направо горещо, а вероятността за валежи ще е много по-малка.

В Дунавската равнина, по поречието на Дунава и в Източна Тракия, вероятно ще измерим температури до 34, 36 градуса. Това са типично летни температури, но вече ще сме в астрономическото лято и това си е нормално проявление на времето. 

Вероятно около петък, 25 юни, от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух, температурите ще се понижат, вероятността за валежи ще се увеличи и е възможно в почивните дни преди края на месеца отново да имаме превалявания с гръмотевици. 

До края на месец юни, с различна честота и интензивност ще има превалявания с гръмотевици, по-ниското астмосферно налягане над Югоизточна Европа няма да позволи трайна стабилизация на атмосферата и типично летни дни със слънце и високи температури. Поне в момента нещата изглеждат така.

В Европа горещата вълна, която се движи от югозапад на североизток ще вдига термометрите в Германия, Полша, Чехия, Унгария и Западните Балкани до над 30 градуса, а тази гореща зона ще се премества на североизток и югоизток и ще вдигне температурите в Европейска Русия и на Балканите до типично летни стойности.

Москва, в следващите дни, поне до средата на другата седмица ще бъде едно от най-топлите места в Европа с температури до 30 и дори малко над 30 градуса.

Много топло ще е в Сибир, в Якутия, по поречието на река Лена, дори до бреговете на Северния ледовит океан, където през следващата седмица ще се измерват температури до 28, 29 градуса.

Горещо ще е и в южните и средните американски щати до и над 35 градуса. 

В Атлантическия океан е сравнително спокойно в началото на сезона на ураганите, като силна тропическа буря ще се формира над Мексиканския залив и ще премина над Ню Орлеанс и район в следващите 48 часа. Ще вали проливно и ще духа силно, но това няма да е ураган.

Цените на петрола на световните пазари леко се понижиха от пика, който стигнаха – над 73 долара за барел и сега са около 72 долара за барел. 

Но нещата с коронавируса изглеждат зле в три европейски държави – в Москва /Русия/  са на прага на пълен локдаун, след като случаите скочиха драматично само в рамките на два дни, Великобритания също изпитва силен натиск, както и Португалия, която също въвежда строги мерки за изолация.

Вероятно щамът „Делта“ е в основата на новата, лятна коронавирусна вълна в Европа и е въпрос на време да обхване повече страни. Така че бъдете внимателни и ако не сте ваксинирани, помислете дали да не го направите.

Синоптичната комисия ви желае хубава събота и неделя, независимо от бурите, които се очакват – както беше написал преди много години един български писател / Богомил Райнов/ – „Няма нищо по-хубаво от лошото време“.

И не забравяйте, че е лято и колкото и да е бурно времето, то бързо отминава и отново пеква ярко слънце.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)