Беларуски войници влизат в руски военни маневри. Русия отрича да има връзка с войната

Повече от 250 беларуски войници ще вземат участие в големи руски военни маневри, които ще започнат в края на август. Войници от механизирана пехотна бригада на Западния военен окръг на Беларус ще бъдат изпратени за ученията „Восток 2022“ („Изток 2022“), съобщи беларуската информационна агенция БелТА.

Руски и беларуски войски за последно проведоха съвместни учения малко преди руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Тези учения се проведоха в Беларус в разгара на струпването на руски войски по границата с Украйна.

Ученията „Восток“ обаче се провеждат в руския Далечен изток. Те трябва да се състоят между 30 август и 5 септември.

Маневрите не са свързани с руската инвазия в Украйна, каза руското министерство на отбраната. Броят на руските войници, които ще бъдат задействани тази година в ученията „Восток“, засега все още не е обявен.

Ръководената от авторитарния президент Александър Лукашенко Беларус е важен съюзник на Русия, допълва ДПА, цитирана от БТА.

Част от инвазията в Украйна беше осъществена от беларуска територия, а през последните месеци от Беларус бяха изстреляни руски ракети по украинска територия.

„Восток“ е сред най-големите военни учения в Русия. Най-мащабният им формат досега през 2018 г. включваше близо 300 000 руски войници, наред с подразделения от Монголия и Китай.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)