Беларус затваря границите си за чужденци заради К-19

Властите в Беларус обявиха, че от днес временно затварят граничните пунктове за влизане в страната по суша и по море за чужденци и за лица без гражданство, за да се пресече разпространението на коронавируса, предаде ТАСС, цитирайки Държавния граничен комитет. В страната може да се влезе единствено по въздуха и то само през летището на столицата Минск.

Ограничението не засяга граждани на Русия, преминаващи транзит през територията на Беларус към страната си.

Разрешава се обаче влизането на чужденци с дипломатически и служебни паспорти, на членове на официални делегации, на водачи на транспортни средства при изпълнение на международни автомобилни превози, а също превози на международни пощенски пратки, на машинисти и екипажи на международни влакове.

За последното денонощие в Беларус са регистрирани 977 нови случая на заразени с коронавируса срещу 983 предишния ден, съобщи днес здравното министерство на страната. За последните дни се наблюдава висок прираст на заразените, като общият им брой достигна 99 459 (1,05 процента от населението). Дневният пик доскоро бе през април – 900 заразени.

До момента в страната са направени общо над 2,52 млн. тестове за вируса. Коефициентът на разпространението му за последните 8 дни е 1,09.

Починалите от Ковид-19 досега са 985.

От началото на пандемията местните власти решиха да не въвеждат карантина, състоя се и кампания за президентските избори.

В началото на юли президентът Александър Лукашенко обяви, че Беларус е победила коронавируса чрез „политически здрав разум и народна мъдрост“. В момента властите твърдят, че здравната система на страната е готова за втората вълна на заразата. От 1 октомври в републиката започна ваксиниране на доброволци с руската ваксина „Спутник V“.

epicenter.bg

 


image0 (9K)