Белтъците могат да понижат кръвното

Това показва проведено в САЩ изследване, според което яйченият белтък съдържа съединение с ефективността на някои лекарства против хипертония. Всички знаем последствията от хронично повишеното кръвно налягане.

А научни специалисти от Университета “Клемънс“ твърдят следното: старият, добре познат на всички и вкусен продукт – ако употребявате кокоши яйца на закуска, ще помогне за понижаване на кръвното налягане подобно лекарствата, предписвани на хипертониците.

Според данни на тези учени, съединения от яйчения белтък “се конкурират” с някои препарати против високо кръвно.

“Ние в лабораторията получихме доказателства за това, че пептидът (един от строителните белтъчни материали) понижава високото кръвно налягане подобно на ниска доза каптоприл”, заявява водещият автор на изследването, д-р Ю. Жипенг, д.м.н.

Според учения в предишни изследвания вече са демонстрирали, че пептидът притежава свойството да блокира изработката на фермент, повишаващ кръвното налягане.

Изследователите от Университета “Клемънс” твърдят, че особено ефективни за понижаване на кръвното налягане са белтъците на пържените яйца (в началото са предполагали, че по-полезни са белтъците на варените).

“Ние имаме още един повод да смятаме този добре известен на всички продукт за закуска, за невероятно полезен. Данните показват, че съчетаването на яйчен белтък с лекарства може да се превърне в мощно средство за борба с хипертонията”, завяват учените.

Zdrave.to


image0 (9K)