Бивш военен министър: България има снаряди за Украйна

Бивш военен министър: България има снаряди за Украйна

Втори ден президентът Радев подчертава в Брюксел, че страната ни няма да предостави боеприпаси за Украйна. Коя е правилната позиция в случая?

„Ние сме свикнали на тази позиция, която трае повече от година. Разочарован съм, че тя продължава да бъде отстоявана, въпреки промените, които се случват и общоевропейските решения. България има възможност да осигури тези снаряди, високопоставените европейски посещения го показаха по достатъчно добър начин, но не успяха да обърнат позицията“, коментира бившият министър на отбраната Николай Свинаров в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

23 мар 2023 13:19

242

21 мар 2023 13:12

329

Той е категоричен, че страната ни разполага със снаряди, които могат да бъдат от полза на украинските военни.

„Твърденията, че не произвеждаме, не са истина. Ние произвеждаме 152 мм, които също са на въоръжение и в Украйна и могат да бъдат от голяма полза. Това е политически и военностратегически въпрос. Когато продаваме чрез трети държави – може, но когато трябва да участваме в един подарък – не може“, заяви Свинаров.

Според него с тези действия България не си помага за пълноправно членство в Алианса,за присъединяване към Шенген и влизане в Еврозоната.

„България отказва, без да има причина за отказ. То и президент се става по желание. Но когато ставаш президент на една държава член на ЕС и НАТО, трябва да помниш това до приключването и на двата си мандата“, каза Свинаров.

Свинаров коментира и липсата на конкретен отговор от страна на президента на въпроса с ареста на Владимир Путин на българска територия.

„Отговорът беше много лесен – това е въпрос на договор, който не се изпълнява от президента, а от органи , които трябва да арестуват военнопрестъпник. Ако имаше категоричен отговор, той нямаше да ни хареса, затова е по-добре, че не го получихме“, каза Свинаров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)