Бивш кмет на Ловеч е изправен пред съда

Прокуратурата е внесла в спецсъда обвинителен акт срещу бивш кмет на Ловеч, управител на фирма и ръководител на проект. Това съобщиха от държавното обвинение без да съобщават имена.

[ad id=“225664″]

С влизането в сила на европейския регламент GDPR съдебните институции започнаха да цензурират и обезличават съобщенията си, макар и председателят на Комисията за защита на личните данни не веднъж да обясни, че това не се налага. Висшият съдебен съвет още не е взел становище по темата.

Бившият ловешки кмет е обвинен в безстопанственост, управителят на фирмата, спечелила обществена поръчка за доставка на атракционно влакче за общината – за документно престъпление, а ръководителят на проект – за безстопанственост и документно престъпление.

[ad id=“263680″]

Прокуратурата твърди, че Община Ловеч, представлявана от кмета, кандидатствала по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие“. Проектът бил за 4 358 180,78 лв., като една от дейностите по него е закупуване на атракционно влакче с 2 вагона, с цена приблизително 360 000 лв.

За това била възложена обществена поръчка „Доставка на атракционно влакче – локомотив с два вагона“. Явилият се единствен кандидат предложил цена, близка до заложената. Тъй като фирмата не разполагала с атракционно влакче, което да отговаря на поставените условия, представила преправени документи за техническите параметри и характеристики на влакчето, за да отговори на заданието на поръчката. Така на 3 септември 2014 г. е сключен договор и на 5 ноември влакчето е доставено в Ловеч.

[ad id=“237001″]

При приемането на влакчето присъствал само кметът. Сглобили влакчето и направили 2-3 обиколки. Влакчето е било прието, без да са изпълнени задълженията по приемане, без да са проведени тестове и проби, като не е направена никаква проверка дали реалните му параметри отговарят на тези, заложени в обществената поръчка.

В подписания на следващия ден приемо-предавателен прокол от ръководителя на проекта е посочено, че оборудването е прието без забележки, но без да са извършени никакви реални и относими действия по приемане.

[ad id=“267814″]

Сумата на влакчето е преведена на изпълнителя, но поради несъответствията в техническите параметри е била наложена финансова корекция на общината и тя върнала изцяло предоставената сума на МРРБ. Доставеното влакче не можело да изпълнява функциите, за които е закупено, като свързващ елемент между туристическите атракции в града.


image0 (9K)