Бивш министър: Нетърпимостта продължава да тлее, нещата ще ескалират

Бивш министър: Нетърпимостта продължава да тлее, нещата ще ескалират

Новото правителство вече е факт, но ситуацията далеч не се успокоява. Всичко ли е въпрос на политически интерес?

„Никак няма да бъдат лесни следващите дни. Нетърпимостта между институциите продължава да тлее. Ще ескалира на площада пред Народното събрание, със сигурност агресивният инструмент ще бъде използван, опасявам се, че ще бъде във висока степен“, каза бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

7 юни 2023 19:43

139

7 юни 2023 15:16

65

Според общественика проф. Стоян Денчев не трябва да говорим от гледната точка на морал, а от тази на политиката. „Отиваме в една плоскост, в която нещата са обществено неприемливи. Хора, които се плюха преди седмица, сега се прегръщат и това не може да бъде прието нормално от хората, които следят политическите процеси в България“, коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Денчев сподели, че му е харесало изказването на депутата от ГЕРБ-СДС Деница Сачева, че се е дало „кредит на време“. „Това е обмислена позиция, за разлика от други, които бяха оправдателни. От гледна точка на политиката това беше нормално законно действие, което като правителство на нашата държавата, му желая успех. Дали ще се получи, или не, е вече друга тема“, допълни той.

„Ако влезем в полето на морала, стигаме до този прословут запис, който бе пуснат в обществото и там стана въпрос как ще сложим наши кадри. Днес започнаха да слагат наши кадри и това не е приемливо. Би трябвало човек да се въздържи от такъв тип назначения. Случва се това от записите“, заяви проф. Денчев.

Според бившия министър на образованието няма нищо лошо в това, че ДПС подкрепя съдебната реформа. „Както казва Славов, истинските конституционни реформи, които ДБ си е поставила, се провеждат винаги със 160-170 поддръжници, с широки мнозинства, без ДПС в този смисъл няма да стане“, обясни проф. Танев.

По думите на проф. Стоян Денчев, когато става дума за конституционна реформа, разговорите трябва да се водят с всички партии в парламента. „Що се отнася до ДПС – много удачно играе своята игра. Техният проект за промяна на Конституцията е много добър. Той е много по-добър от друг проект, защото друг проект няма. Действително завършен проект има само ДСП, който също не е лош“, каза той.

Проф. Денчев определи новия министър на отбраната Тодор Тагарев като човек, който е „винаги последователен в своята политика“.

Проф. Танев също сподели позитивни впечатления. „Тагарев е много уравновесен човек, който никога не се изхвърлял в някаква посока. Той няма как да не изпълни това, което парламентът на България е казал, че трябва да се изнася. Не трябва да очакваме от него радикални действия. Абсолютна цялата политическа отговорност е само на една партия и това е „Продължаваме промяната“, коментира той.

Вижте видеото с целия разговор

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)