Бивш началник на НСО, назначен от Румен Радев, отива в Бюрото по защита при главния прокурор

Бившият началник на Националната служба за охрана (НСО) ген. Данчо Дяков влиза в ръководството на Бюрото по защита при главния прокурор, научи “24 часа” от източници от службите .

Неофициално се твърдеше, че сред мотивите шефът на държавните гардове да се оттегли, са възникнали противоречия с президентското семейство и най-вече трудностите около охраната на първата дама Десислава Радева

Професионалният път на ген. Дяков започва в Българската армия като щабен офицер на мотострелкови полк в Симеоновград. От 1992 г. е офицер във “Военна полиция”, като се издига до директор на службата в периода 2009-2013 г.

След обучения във Военната академия “Георги С. Раковски” и Европейския център по сигурността “Джордж Маршал”, Дяков става заместник началник-щаб по гражданско-военно сътрудничество в Съвместното командване на силите на НАТО в Нидерландия.

По-късно Дяков е съветник по военните въпроси на президента Росен Плевнелиев, като остава такъв и при Румен Радев, който го назначава за началник на НСО.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)