Бивш прокурор се размина с година условно за длъжностно престъпление

Бившият ръководител на Районната прокуратура в Кнежа Красимир Кирилов получи присъда една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок по обвинение на Специализираната прокуратура за длъжностно престъпление, внесено на 26 юни 2019 г. съобщиха от прокуратурата.

Красимир Кирилов бе привлечен към наказателна отговорност за това, че от 6 април 2015 г. до 22 декември 2015 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице, нарушил служебните си задължения: с 2 постановления разпоредил връщането на два багера-товарача „KOMATSU“ на лица, които не са техни собственици. С това той набавил за тях облага в размер на 119 750,55 лева.

Единият от багерите е бил предаден на неправоимащо лице при липса на доказателства за собственост и при наличие на депозирана в Районната прокуратура молба от реалния й собственик – лизингово дружество, за връщане на машината. Молбата на лизингодателя била оставена без разглеждане, той дори не бил и уведомен за произнасянето на прокурора.

След договорка с прокурора претендиращото без правно основание лице получило на ръка постановлението за връщане, подписано от Красимир Кирилов, а с това и владението върху багера.


image0 (9K)