Политика

Бизнесменът Красимир Дачев: Приватизацията бeше и с бандитски, и с политически привкус

Предприемачът посочи, че е купувал суровина от „Полимери”, а къщата на семейство Баневи е построена от него

Предприемачът Красимир Дачев заяви в ефира на бТВ, че е ставал свидетел на разграбването на предприятия, не само по времето на масовата приватизация, но и днес.

„Приватизацията трябваше да започне първия ден след промените, не да чакаме 10 години. Трябваше да започне и контролът, но как да почне контрол, като за тези 10 години, предприятията бяха оглозгани. В „Полимери” е имало нещо вътре, всичко беше занулено, бяха едни големи черни дупки. Първото, което взех – предприятие, което прави 40 млн. долара годишно, го заварих с 28 млрд дълг. Те си бяха избрали за председател на Управителния съвет шефа на местната банка, като им трябват пари, получават от банката кредит – без никакво обезпечение”, разказа Дачев.

Бизнесменът заяви, че е купувал от Николай Банев натриева основа, а сега я купува от чужбина. Той допълни, че къщата на семейството, която беше показана в медиите, е била негова.

„Тя е моя къща, аз я правих за фирмена резиденция. Видя ми се много, ядосаха директорите и им казах, че няма да имат фирмена резиденция в София, като дойдете ще спите по хотелите. Аз бях направил на всеки един директор по един малък апартамент. Дори преди да я довърша си бях направил хеликоптерна площадка, за да не губя време да обикалям. Банев плати 3,5 млн. евро”, разкри Дачев и допълни, че е проява на лош вкус показването на къщата и вещите на Баневи.

„Приватизацията имаше и бандитски, и политически привкус, има голяма разлика между масовата приватизация и касовата приватизация, при която се задължаваш да правиш инвестиции, да запазиш работните места. Букетът е от всичко, но много закъсня, много е късно да си говорим за нещо, случило се преди 20 години”, каза Дачев.

Предприемачът коментира, че желанието на Иван Костов за реанимация на българската икономика чрез приватизация е било правилно, но прилагането му – не.

„Нямаше алтернатива, предприятия, които бяха загробени, аз познавам хиляди, работил съм и с „Химко”, купувал съм и от там суровина. Няма земна сила, която да го оправи, когато няма концентрирана критична маса от политическа воля да стане това нещо”, заяви Дачев.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота

Най-големият показател за успех е добросъвестността...

3 часа ago

Проф. Танев: От 6 млн. българи 3-4 млн. мислят трезво

По думите му доверието в политиката и демокрацията е като падащ асансьор...

4 часа ago

Всеки втори у нас търси по-добра работа, ходене до oфиcа пpeдпoчитaт eдвa 12%

Здравно осигуряване, допълнителен отпуск и oбyчeниe са желаните пpидoбивĸи...

4 часа ago

В колело от стрес: Какво е Burn On?

Как се живее в емоционално прегаряне...

4 часа ago

Защо закъснява „украинската помощ“ за земеделците?

Обяснява Пламен Абровски от ПП...

4 часа ago
image0 (9K)