Бизнесът настоя за спешна среща с Петков заради тока и газа

Бизнесът настоя за спешна среща с Петков заради тока и газа

Снимка: БГНЕС

Работодателските организации изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков с настояване за незабавна среща заради кризата с цените на енергоносителите.

Според бизнеса липсват диалог с изпълнителната власт и работещи решения за преодоляване на изключително тежката и рискова ситуация около цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители

В писмото се посочва, че досега много пъти е имало искания за разговор, тъй като кризата заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване.

„Многократно предупредихме, че предложените мерки от страна на правителството не са работещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в  конкурентни на България икономики. Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева.

При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа“, пише в писмото.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)