Бисерка Йовчева, която обучава едни от най-добрите информатици в света

Тя обича града си, той нея също. Преподавателката по информатика д-р Бисерка Йовчева неслучайно е почетен гражданин на Шумен. Местната школа по информатика, която тя създава преди 23 години, излъчва едни от най-добрите информатици не само на национално, но и на международно ниво.

Последният от тях е Даниел Койнов, който преди дни спечели сребърен медал на Европейската младежка олимпиада по информатика, както и златен на Младежката балканска.

Двете олимпиади – европейската и балканската, бяха проведени едновременно между 24 и 28 август с виртуален домакин гр. Плоещ, Румъния.

„В която и IT компания да отидете, вероятността да видите човек от школата е изключително голяма“, твърди Йовчева. Сред най-успеншните имена, с които Школа A&B може да се похвали, са Румен Христов, Ростислав Руменов и много други.

Зад техните постижения стои много любов както към науката, така и към преподаването. „Обичам професията си. Тя ме зарежда и осмисля живота ми. Освен семейството ми, разбира се, но работата с децата наистина е изключително благодарна“, казва Йовчева пред Свободна Европа.

Все пак информатиката не е първият ѝ избор, когато е в началото на професионалния си път.

„Това е интересно. Аз не исках да се занимавам с информатика. Исках да преподавам математика, но тъй като в района около Шумен нямаше свободни места за математици, аз се принудих да започна работа в Шуменския университет като асистент по информатика и оттам започна всичко. После вече си обикнах програмирането“, казва тя.

През 2008 г. Йовчева публикува своя методика за преподаване на програмиране, която остава широко разпространена и до днес. Първоначално т. нар. спираловиден подход в обучението по информатика е предназначен за деца, но постепенно става ясно, че е също толкова добър и при възрастни.

„В момента в цялата страна работят по този модел. Интересното е, че по тази методика работят и зад граница, особено след като създадохме Европейската младежка олимпиада“, твърди Йовчева.

Младежката олимпиадата (European Junior Olympiad in Informatics – eJOI) стартира през 2017 г., като всяка година се включват участници от десетки страни по света. Йовчева е един от главните инициатори на това събитие още от самото начало.

„Идеята не е от 2017-а, идеята е много по-отдавна. Може би от преди 2007 г. Тогава вече беше налице моята методика и много искахме да дадем шанс на по-малките ученици да се състезават. Защото е много досадно да работиш цели 4-5 години, за да достигнеш ниво, на което вече можеш да се състезаваш. Именно затова искахме да направим така, че малко по-рано да се случва това“, казва тя.

Йовчева и проф. Красимир Манев се борят за тази идея с години, а през това време се сменят няколко правителства.

„Но сега вече се връщам с усмивка към тези времена, защото, може би, ако беше лесно, нямаше да е толкова удовлетворяващо“, казва Йовчева.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)