„Бих пратил прокуратурата“. Валери Симеонов обвини журналисти от bTV в корупция, те ще го съдят

Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов (НФСБ) обвърза във вторник имената на двама журналисти от bTV със съмнения за корупция. Става въпрос за директора на „Новини, актуални предавания и спорт“ Венелин Петков и водещия на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.

Поводът за изказването на депутата от „Обединени патриоти“ бяха твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов, че е споделил пред частната телевизия данни за престъпна дейност на бившия си съдружник Васил Божков, които тя не е оповестила. Последва официална позиция на „bTV Media Group“, в която се казва, че компанията „застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата“.

І Твърденията на Симеонов

„Навсякъде в целия свят има корупция, въпросът е да има ефикасна борба срещу нея. Всичко може да излезе. А Вие защо не допускате, че може да излезе някой телевизионен водещ? Или смятате, че телевизионните водещи не са корумпирани“, заяви в сутрешния блок на БНТ Симеонов, коментирайки случая със съдия Андон Миталов, санкциониран от САЩ заради данни за „сериозна корупция“.

     „Сега ме гледате и погледът Ви говори:
     „Ма, защо казвате имена на мои колеги?“

Попитан от водещата на обществената телевизия дали има информация за конкретни нейни колеги, зам.-председателят на парламента отговори: „Естествено! Сериозно ли не знаете? Ето Ви го един Антон Хекимян, вижте с имена говоря. Ето Ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и погледът Ви говори: „Ма, защо казвате имена на мои колеги?“ Какви са тези, на които им е казано на 15 декември цялата история на Найденови и на престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони и те са мълчали. Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика“.

Симеонов дори цитира Наказателния кодекс, според който „всеки, който узнае за престъпление, е длъжен да докладва за него на съответните институции“. „Защо не са го направили? Естествено, че не са. Не съм го проверил, само че е така. Не само за тях и за много други мога да Ви кажа, още имена искате ли“, обърна се депутатът към водещата, но така и не посочи други журналисти.

Бившият вицепремиер обаче не уточни дали самият той е подал сигнал до прокуратурата, след като твърди, че има информация за корупция, свързана с двамата журналисти от bTV. Потърсен за коментар от Свободна Европа, Симеонов заяви, че е на заседание на парламентарна комисия и не може да говори по телефона.

     „Вие сте от Свободна Европа,
       аз съм от заета Европа, хайде чао“

„Вие сте от Свободна Европа, аз съм от заета Европа сега в момента, хайде чао“, гласеше краткият коментар на депутата към 13.00 часа във вторник. Два часа по-късно той вече не отговаряше на мобилния си телефон.

Свободна Европа се обърна с молба за информация дали Симеонов е подавал подобен сигнал до разследващите органи и към говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Тя пое ангажимент да направи справка и да отговори на въпроса.

І Реакцията на bTV

„За протокола: документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда“, написа междувременно Венелин Петков в личния си профил във Фейсбук. Колегата му Антон Хекимян също уточни пред Свободна Европа, че ще потърси правата си в съда.

    „Ролята на журналистиката е да
      разкрива истината след проверка
      и разследване на информация“

„Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация“, се казва в официалната позиция на частната телевизия с уточнението, че „всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно“.

І Позицията на АЕЖ

Последва остра позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), откъдето защитиха както bTV, така и сайта „Дневник“, срещу който Цветомир Найденов отправи подобни обвинения миналата седмица. Той е изпратил такъв сигнал и в АЕЖ.

„В подробно изложение „Дневник“ обясни, че ролята на журналистиката е да проверява фактите, а не да се превръща в „пощенска кутия“ за едностранчиви твърдения в бизнес или други спорове, както и че след проверка се оказало, че част от твърденията на Найденов не отговарят на истината. По никакъв начин не може да се приеме, че става дума за прикриване на информация, при условие че разкритията за предполагаемата престъпна дейност на Васил Божков и действията на прокуратурата бяха широко отразени от тези и други медии“, заявяват от асоциацията.

В позицията се припомня, че основната функция на журналистиката е да събира, проверява и оповестява обществено значима информация и медиите на могат да се използват за „решаване на корпоративни спорове“.

       „Тази атака е част от голямата война
         за овладяване на медийния сектор“

„Далеч от доказани са и днешните обвинения на Валери Симеонов, комуто е удобно да атакува журналисти, скрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет. Това е поредната подобна проява на този политик, но вероятно е и част от целенасочена атака срещу две все още критични медийни групи. Тази атака е част от голямата война за овладяване на медийния сектор. Известно е, че „Икономедиа“ не за първи път става обект на репресивни действия от страна на държавни институции, а атаката срещу bTV трябва да се разглежда в контекста на случилото се с другите две телевизии с национално покритие, както и на несигурността около промяната в собствеността ѝ“, отбелязват още от АЕЖ.

Асоциацията категорично се обявява в подкрепа на правото на журналистите да има редакционна независимост и ще информира за случващото международните си партньори. В позицията ѝ се посочва и притеснителна тенденция конфликта между братята Цветомир и Боян Найденови и Васил Божков да се отразява едностранчиво и с анонимни публикации в редица медии.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)