Благоевградчанин вдигнал на крак полицията, но се оказа друго

33-годишен благоевградчанин вдигна накрак полицията след като се обадил на телефон 112, че е заклал лелинчо си.

[ad id=“225664″]

Сигналът е подаден на 31 юли вечерта от Благой Митев и пред блок 131 в жк „Еленово“ се изсипали 5 патрулки. При вида на полицаите той съблякъл тениската си и останал гол до кръста, след което се провикнал: „ Айде бе, откога ви чакам!”, пише Struma.bg.

Полицай Лилян Мирчов му наредил веднага да легне на земята с ръце на главата, но мъжът, който бил във видимо нетрезво състояние, не се подчинил. Наложило се да му сложат белезници, след което го качили в патрулката и го откарали във ІІ РУП. По пътя полицаите срещнали лелята, при която малко преди това бил на вечеря нейният племенник. По същото време мъжът й бил на работа, а сигналът за неговото убийство бил фалшив.

Благой Митев е задържан за 24 часа в полицията, след което арестът му е удължен от прокуратурата. Оказало се, че при задържането му счупил палеца на полицай Мирчов. При това положение на агресивния мъж били повдигнати две обвинения – за причиняване на средна телесна повреда на полицай и за неизпълнение на полицейско разпореждане.

За екшъна се разбра вчера, когато 33-годишният мъж беше доведен в съда, тъй като прокуратурата направи искане да му бъде наложена мярка „задържане под стража“. По искане на защитата бяха допуснати да свидетелстват бащата и лелята на обвиняемия. Иван Митев заяви, че синът му не е оказал съпротива, а когато дошли полицаите, им казал да го заключат, ако е направил нещо. „След това вдигна ръце и те наскачаха върху него. Не е чупил на никого пръста, те го повалиха на асфалта”. „Знаете ли, че се е обадил на телефон 112 и е казал, че е заклал лелинчо си Кирил Митев, и затова са пристигнали 5 патрулки в „Еленово“?”, попита строго съдията. „Не, сега научавам”, отговори бащата. От обясненията му стана ясно, че бащата е безработен, не получава помощи и се издържа от парите на сина му. Благой работил в шивашки цехове почасово, без трудов договор. Пиел, но не много, по една бира.

[ad id=“263680″]

Лелята обаче, която също бе разпитана като очевидец, заяви, че племенникът ѝ прекалява с алкохола и това се отразило на здравето му. „На 31 юли вечерта Божката дойде у нас да хапне. Той и баща му живеят наблизо. Казах му: „Защо пак си пил? Здравето си увреди”, а той се афектира, взе си телефона и тръгна към техния блок. Не съм видяла как го заключват, после навън полицаите ми казаха, че е подал фалшив сигнал, че е убил лелинчо си, а мъжът ми беше на работа”, разказа лелята Даринка Митева.

Прокурор Красимир Тодоров поиска да му бъде наложена най-тежката мярка. В мотивите си той изтъкна, че не стига че Благой Митев е подал фалшив сигнал за убийство, но след това се държал непристойно и арогантно към служителите на реда, не изпълнил разпореждането на полицай Мирчов и при оказаната съпротива му счупил пръста. Полицаят усетил по-късно болка, отишъл на лекар и рентгеновата снимка показала, че има счупване на палеца, заради което му е издаден болничен за 1 месец. Прокурорът изтъкна, че Благой Митев е осъждан 13 пъти, като досега била проявена милост от съда, тъй като никога не е получавал ефективна присъда.

Адвокат Георги Тошев контрира прокурора, че повечето осъждания са заради управление без книжка. Тезата на защитата беше, че и по двете обвинения няма безспорни доказателства. Не е ясно дали става въпрос за навяхване, или счупване на пръстта, не се знае как е станала травмата – при самонараняване или съпричиняване. Противоречия имало и за това дали е оказал съпротива на полицаите.

Най-безспорно било, че е подал фалшив сигнал на телефон 112, но такова обвинение все още не му било повдигнато, заяви адвокатът, който пледира за по-лека мярка. В правото си на лична защита Благой Митев изрази съжаление за стореното под въздействие на алкохола. „Не съм се съпротивлявал, аз се предадох“, каза той.

При преценката на събраните доказателства съдия Екатерина Николова заяви, че обвинението за причиняване на средна телесна повреда на полицай на този етап е недоказано. В обясненията на полицай Лилян Мирчов, както и на неговите колеги се твърди за контузия, а не за счупен пръст. Представеният болничен бил нечетлив и не става ясно каква е диагнозата му, такава липсвала на рентгеновата снимка. По второто обвинение за неподчинение на полицейско разпореждане законът не предвижда мярка, тъй като не е тежко престъпление. Съдията обаче реши, че ще му наложи мярка „домашен арест“ за нарушаване на обществения ред, какъвто е фалшивият сигнал за убийство. Бл. Митев е осъждан не само заради шофиране с отнета книжка, но и за измама.


image0 (9K)