В Благоевград връщат маските на открито

Лекари от Covid-отделенията отчитат ръст на пациентите с тежки усложнения от коронавируса и завишаване на смъртните случаи. В Благоевград медици настояват за връщане на задължителното носене на маски и навън, както и затваряне на увеселителните заведения в късните вечерни и нощни часове.

„Задължително трябва да се носят маски. На празника на града един човек не носеше маска. Затова се получават после такива случаи на бум на заразяване. … Не става дума за бариери и ограничения, но маски да се носят и личната хигиена и дезинфекция – това е задължително“, коментира пред БНР д-р Румен Кондев, завеждащ вътрешно отделение в областната болница в Благоевград, което от три месеца е превърнато в Covid-отделение.

Мерките за сигурност в отделението са впечатляващи – защитни костюми, натрапчив мирис на дезинфектантите, включени апарати за озониране на въздуха. Въпреки опитът на работещите в Covid-отделението да прикрият крайното изтощение, безсънието е изписано по малкото открити части на лицата им.

Това е и най-подценяваният проблем в битката с коронавируса. Освен че през последните месеци Благоевград държи тъжното първенство по заразени, има тревожен ръст и на хора, загубили битката с Covid-19. Сред тях и немалко лекари.

Според д-р Кондев, който беше и регионален директор на Здравната каса, системата може да осигури безплатни PCR тестове на всички осигурени лица.

Blitz.bg

 


image0 (9K)