Близо 200 арестувани на протеста срещу COVID карантината в Берлин

Най-малко 190 души бяха задържани в сряда по време на протести срещу карантината в Берлин, девет полицаи бяха ранени. Това съобщи полицията в столицата на Германия в Туитър. Преди това полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите. Редът в столицата на Германия се осигурява от 2200 служители на реда. За оказване на помощ пристигнаха полицаи от други провинции на Германия.

Няколко хиляди души се събраха в Берлин в сряда, недалеч от седалището на Бундестага, за да протестират срещу разширяването на правомощията на федералното правителство на фона на епидемията на COVID-19. Двете камари на германския парламент трябва да приемат през деня законодателство, което позволява на властите да наложат допълнителни ограничения върху социалните контакти, носенето на маски, консумацията на алкохол на обществени места, затварянето на магазини, забраната за пушене, спортни събития, предаде „Ройтерс“.

Много демонстранти в Берлин не носят маски и не спазват дистанция. Полицейските ограждения ги държат далеч от седалището на Бундестага.

Повечето германци приеха „леката карантина“, въведена в страната на 2 ноември за период от един месец, за да се спре втората епидемична вълна. Според някои обаче новото законодателство ще предостави прекомерни правомощия на правителството. Крайнодясната партия AfD („Алтернатива за Германия“) стигна дотам, че го сравни със закона за пълните правомощия от 1933 г., който позволи на Адолф Хитлер да установи диктатурата си, посочва „Ройтерс“.

Броят на заразените в Германия се увеличил за един ден със 17 561, а общо е 833 307, според данните, предоставени в сряда от Института по инфекциозни болести „Роберт Кох“. 13 119 са починалите с коронавирус.

Канцлерът Ангела Меркел се обяви в понеделник за незабавно затягане на мерките за борба с разпространението на SARS-CoV-2 по време на среща с лидерите на германските провинции, които предпочитаха да изчакат нова среща на 25 ноември, за да вземат това решение.

От 2 ноември баровете и ресторантите са затворени в Германия, но училищата и магазините остават отворени. Събирането е ограничено до максимум десет души от два различни семейства у дома.

 


image0 (9K)