Пчеларски сдружения готвят национален протест

Пчеларски сдружения готвят на 7 април национален протест против разрешението за употреба на пестициди, съобщи БНР

За вредното въздействие от употребата на неоникотиноиди има оценка не само в Европейската агенция за безопасност на храните, но и в БАБХ.

Тази година се разрешава използване на 3 препарата с активни вещества на базата на трите забранени с мораториум в целия ЕС неоникотиноиди. Този мораториум все още не е отпаднал,докато не се вземе решение. Такова гласуване предстои на заседание на страните – членки през май. Ако се стигне до забрана, има вероятност следващата година да се насрочи нов мораториум.

Заместник директорът на БАБХ Николай Роснев изтъкна, че разрешението за ограничена употреба е издадено, тъй като липсват други продукти за обработка на семената на слънчогледа и на царевицата. Анализите на агенцията показват че 17% от площите, засяти с тези култури са заразени с вредители и, ако семената не са третирани, реколтата ще се компрометира. Съседните на нас държави също използват тези продукти, допълни той.

За предишния период, когато беше разрешена „ограничена и контролирана употреба“, беше направен такъв мониторинг. В работните групи, които правиха мониторинга, участваха колеги от пчеларите, от научни институти и от Агенцията по храните. Взеха се проби и в тези проби действителноне беше установено абсолютно нищо. Мисля, че притесненията на пчеларите са малко пресилени.

Семената вече трябва да бъдат заривани, площите – маркирани, а вносителите на препаратите – да предоставят на БАБХ списък с крайните клиенти, така че Агенцията да може да проверява за спазването на условията, уточни той. Челебиева коментира данните така:
Миналата година бяха разрешени в 24 области да се третират със семената преди засяване с такива.


image0 (9K)