Блинкен обвини Китай, че застрашава световната сигурност. ЦРУ има нов директор

Срещата между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и Янг Цзечъ, който отговаря за външната политика в Китайската комунистическа партия.

Първата среща между топ дипломати на САЩ и Китай след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън донесе размяна на остри реплики.

Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна в Анкъридж, Аляска, с Янг Цзечъ, който отговаря за външната политика в Китайската комунистическа партия.

Встъпителните думи, които се произнасят пред камери, продължиха повече от час, въпреки че протоколът предполага те да са по няколко минути.

Антъни Блинкен започна твърдо с думите, че Китай „застрашава правовия ред, който поддържа световната сигурност“. Той изказа сериозно притеснение от действията на Китай срещу уйгурското мюсюлманско малцинство.

Това предизвика гневен отговор от дееца на Китайската комунистическа партия. Янг Цзечъ каза, че Китай се противопоставя на американската намеса във вътрешните китайски дела. Той също обвини САЩ, че не могат да се справят със собствените си проблеми с човешките права.

В същото време Сенатът във Вашингтон одобри номинацията на ветерана дипломат Уилям Бърнс за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Той получи подкрепа и от демократи, и от републиканци.

Бърнс е бивш посланик в Русия и Йордания и е работил в Държавния департамент повече от 30 години. По време на изслушването преди месец той описа Китай като „най-големия геополитически тест“ за Съединените щати. Бърнс описа Русия като „подривна“ и „потенциална опасност“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)