БЛС иска увеличение на цените на медицинските дейности

Българският лекарски съюз иска по-високи цени на медицинските дейности.

Съсловната организация настоява разпределението на допълнителни средства между болниците, които лекуват пациенти с Covid-19, да е съобразено със свършената работа, съобщи председателят й д-р Иван Маджаров.

„В следващата година ни е необходимо минимум с 20%, 25% да бъдат повишени цените на медицинските дейности, включително и на болнична и извън болнична помощ. В противен случай ще рухнат всички. Дори и да не плащаме 100% от бюджетите, което вече е абсолютно нередно, ако не сме в криза, което е. Ние трябва да си плащаме там, където е минал пациентът“, обясни той.

Междувременнио стана ясно, че утре БЛС ще проведе среща  представители на Здравната каса в кабинета на здравния министър.

„Срещата между съсловната организация и Надзора на Касата трябваше да бъде вчера, но представители на съюза не са били поканени да влязат на преговорите.Ние не останахме с впечатление, че трябва да отидем да чакаме някой да вземе решение и да ни го съобщи. Ние смятахме, че от 14:30 е старта на надзорния съвет, при който се обсъждат, както виждате, публикували са точки и нещата, които ние трябваше да коментираме с тях“, допълни Маджаров.

От Касата вчера писмено обясниха, че заседанието им е закъсняло и затова представителите на Лекарския съюз са останали с впечатлението, че не са поканени.

„В едни други времена от началото на септември до декември е имало ежедневни срещи, многочасови, по пет, по шест часа разговори, в които винаги е участвал поне един отговорен от ръководството на касата, управител  или подуправител“, заключи председателят на БЛС.
 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)