Богдан Петрунов: Наличието на антитела не означава, че няма нужда от ваксина

Наличието на антитела не означава, че хората не се нуждаят от ваксина, а въвеждането на зелен сертификат в България въз основа на антитела е грешно, тъй като само ще откаже колебаещите се от ваксиниране. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria акад. д-р Богдан Петрунов, алерголог и създател на лекарството „Респивакс”. 

Още по темата

По думите му поставянето на бустерна доза е от изключителна важност, тъй като придобитият имунитет срещу COVID-19 постепенно отслабва. „Европейският съюз най-горещо препоръчва тя да се поставя около шест месеца след втората доза. Тя не засилва само антителата, за които постоянно се говори, но не са най-важни, а клетъчния имунитет“, обясни той и добави, че трябва да се въведе ваксинация и за децата над петгодишна възраст.

Пълна заблуда е, че ако имате много висок брой антитела, не трябва да си поставяте ваксина, защото може да се случи нещо лошо, каза още Петрунов. „Няма нищо подобно. От медицинска гледна точка така наречената цитокинова буря не е свързана с антителата“ добави експертът.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)