БОЕЦ подаде сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ по комикса на Васил Божков

Фрагмент от комикса, публикуван на фейсбук страницата на Васил Божков

Гражданското движение „БОЕЦ – България обединена с една цел“ подаде сигнал до прокуратурата срещу премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Сигналът е базиран на твърдения на самия Божков, разпространени във фейсбук, че от него са поискани 20% от печалбата от лотарийния му бизнес в замяна на удобно за него законодателство.

„Описаните факти и обстоятелства дават и достатъчни основания за обосновани съмнения, че Васил Божков – бизнесмен, Бойко Борисов – премиер, Владислав Горанов – министър на финансите, Менда Стоянова – депутат и други неустановени лица са изградили и създали организирана престъпна група с цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние“, се посочва в сигнала, публикуван на страницата на движението.

В началото на седмицата Божков публикува на страницата си в социалната мрежа „Приказка за Али Баба“, в която той използва за себе си името Али Баба. Според рисунките и текста към тях, той е инструктиран от „Главатаря“ да отиде при „заместник-главатаря по финансите“ и „разбойничката, която прави данъчните закони“, за да се разберат ГЕРБ да приемат такъв Закон за хазарта, който да му позволява да плаща по-малко такси. Основното обвинение срещу Божков е, че неговите „Национална лотария“ и „Ню геймс“ дължат 700 млн. лева на държавата, защото не са внасяли пълния размер на таксите.

Във вторник той използва истински имена и публикува графика със заглавие „За тези, които не са разбрали приказката“. Описано е приемането на закона, а към лицата на Борисов и Горанов са добавени думите:

„Борисов към Божков: Иди при Влади Горанов. Той ще ти каже какво да правиш“.

„Влади Горанов: 20% от печалбата е за нас. Иначе отменяме закона“.

В края на графиката Божков пише, че е плащал 20% от печалбата си „на конкретни лица“ като такса „помагане“. Не споменава кои са лицата, нито сумите и датите на евентуалните плащания.

Малко по-късно Васил Божков публикува и копия от документи, извлечения от негова сметка в УниКредит Булбанк. Извлеченията от левовата сметка показват тегленията на пари в брой за месеците януари и май 2018 г., както и септември, октомври и ноември 2019 г. в общо милиони левове. „Тези пари не са налични в брой. Къде са?“

„Видно от публикуваната информация, укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков твърди, че премиера Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са му поискали и получили, като подкуп 20% от печалбата на лотарийният му бизнес, срещу ангажимента да прокарат и наложат законодателни поправки, които обслужват интересите на бизнеса на Божков“, се посочва в сигнала на БОЕЦ.

Според неправителствената организация твърденията и наличната публична информация очертават „картината на една огромна корупционна схема за искане и даване на подкуп в изключително големи размери, при която Бойко Борисов и Владислав Горанов, като искащи и получаващи подкуп извършат престъпление по чл. 304б от НК, а действията на Васил Божков, като даващ подкуп са квалифицирани в чл. 304 от НК“.

Сигналът на движението е адресиран до Върховната касационна прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). БОЕЦ посочва, че ще изпрати сигнала и на Европейската прокуратура, оглавяване от Лаура Кьовеши, която предстои да започне работа и ще разследва злоупотреби с европейски средства.

Във вторник Свободна Европа попита главния прокурор Иван Гешев с дали е запознат с твърденията на Васил Божков, че е отчислявал 20% от печалбата на лотарийните си игри на управляващите, но той отказа да коментира дали по случая ще бъде образувана проверка. Говорителят му Сийка Милева не отговори на мобилния си телефон.

Затова Свободна Европа потърси и говорителя на специализираната прокуратура Кирил Пейчинов. Той каза, че е запознат с твърденията от медиите, но отказа да даде информация дали държавното обвинение възнамерява да провери твърденията на Божков, че е плащал такса „помагане“ по искане на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Свободна Европа потърси реакция и от премиера Бойко Борисов, за когото Божков твърди, че го е инструктирал да отиде при финансовия министър, който от своя страна според обвиняемия бизнесмен е поискал 20% от печалбата от лотарийния му бизнес.

Правителствената пресслужба предостави отговор от името на министър-председателя: „Темата с неверните твърдения на обвиняемия Божков приключи с коментарите на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова. От времето, в което изпълнявах длъжността главен секретар на МВР, не влизам в обяснителен режим с обвиняеми и не коментирам техните защитни тези!“

В началото на годината срещу Божков бяха повдигнати 11 обвинения, а по-късно той беше привлечен към наказателна отговорност и за ръководене на организирана престъпна група с участието на още трима души, за подбудителство към убийство на четирима души, за принуда и опит за изнасилване на жена.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)