Божанов: Разработваме програма за дистанционно гласуване

Министерството на електронното управление разработвa цялостна система за дистанционно електронно гласуване. В момента тя е изпратена в ЦИК, откъдето се очаква становище. Това обяви пред БНТ министърът на електронното управление Божидар Божанов.

„Тя няма да се използва веднага, може пилотно само, за да имаме достатъчно дълъг период на експерименти и тестове. Целта е като я внедрим в реална среда, да сме сигурни в нея. Но тя няма да бъде внедрена за следващите избори – твърде скоро е.“ – коментира Божидар Божанов.

Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с хартиен вот и не пречи на нито един от останалите видове, допълни министърът на електронното управление. Според него преди системата да бъде внедрена, ще са взети всички необходими мерки за сигурността ѝ.

„Хакерските атаки в дистанционното гласуване са по-малкият проблем – има достатъчно криптографски системи, които гарантират защита от тях.

Още по темата

27 мар 2022 19:50

31

3 мар 2022 11:36

90

По-трудно е да гарантираме, че хората, които гласуват, нямат намеса в собствения им компютър, която да промени гласа им. Но и затова ще бъдат взети мерки – като например възможност да провериш за кого си гласувал или дори при нужда да промениш вота си в рамките на изборния ден. В киберсигурността няма нещо 100%-ово, но е достатъчно сигурно.“ – допълни той.

Предстои коалицията да обсъди предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини. По думите на министър Божанов трябва да бъде направено проучване дали машините в действителност затрудняват определени групи от хора, както твърдят от БСП. Личното му мнение е, че машинният вот работи и не би следвало да се връщаме към хартиени бюлетини.

В момента тече общественото обсъждане на измененията в Закона за движение по пътищата, с които отпада синият талон за водачите, а глобите ще могат да се връчват и да се плащат онлайн.

Точките в синия талон остават в сила, но вместо на хартиен носител, те ще се съхраняват и обработват единствено в системата на МВР.

Ако депутатите одобрят промените в закона, шофьорите ще плащат глобите си онлайн и няма да има нужда да се разкарват до КАТ, за да им бъдат връчени наказателните постановления. В случай, че водачът иска да обжалва наложената му санкция, остава досегашният ред.

По думите на Божидар Божанов за осъществяването на тези промени не е необходимо някакво сериозно софтуерно надграждане, защото тези системи и сега съществуват и работят, но се ползват по друг ред.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)