Божков обяви, че Телефонната палата е запорирана заради „евентуални бъдещи приходи“. НАП не коментира

Телефонната палата в София

Върху сградата на Телефонната палата в София е наложен запор заради невнесен ДДС „от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей“. Това твърди укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков, който задочно получи общо 11 обвинения от началото на годината.

Той публикува в сряда сутринта поредна порция разкрития в официалния си профил във Фейсбук, обвинявайки управляващите в редица нарушения на закона. От Националната агенция по приходите (НАП) потвърдиха за наложения запор, но отказаха да коментират повече случая, за да не разкрият данъчна тайна.

„През последните месеци „паметливият“ Влади Горанов и подчинените му структури – МФ, ДКХ, НАП и АДФИ нарушиха законите хиляди пъти. Влади може и да забравя, но документите, доказателствата и свидетелите остават. Днес ще дам пример със запориране на имущество, което трябваше да бъде превърнато в национална гордост“, написа в социалната мрежа Божков.

Бизнесменът публикува няколко откъса от постановление на държавен съдебен изпълнител за въпросния запор. От тях обаче не става ясно каква е конкретната причина за наложената възбрана върху сградата, закупена от Божков с идеята да я превърне в частен музей, в който да изложи колекцията си от културно-исторически находки. От извадките от въпросното постановление се разбира, че данъчните претендират вземане за над 135 000 лв., чиято главница е в размер на над 115 000 лв.

От НАП официално потвърдиха пред Свободна Европа, че сградата на Телефонната палата е запорирана, отказвайки обаче да коментират детайлите по случая. По неофициална информация данъчните не виждат “нищо нередно в действията си”, защото в момента тече “законова процедура за налагане на предварително обезпечение”. От приходната агенция смятат, че ако някой има претенции към действията им, то той може да си потърси правата по съдебен път.

https://www.facebook.com/VassilKrumovBojkov/posts/163938755164103

През 2017 г. дружеството „НГ Пропърти“, срещу което е издадено постановлението на съдебния изпълнител, купи сградата в центъра на София от БТК срещу 17.3 млн. евро, като намерението му беше тя да бъде превърната в музей, в който да има и лаборатория за реставрация на артефакти.

През юли 2019 г. главният архитект на Столичната община Здравко Здравков дори издаде разрешение за реконструкцията, която предвиждаше промяна на покрива в мансарден етаж и изграждането на подземен гараж.

През последните седмици Божков вече няколко пъти нападна финансовия министър Владислав Горанов и агенциите, чиито принципал е финансовото министерство – Държавната комисия по хазарта (ДКХ), Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и НАП. Бизнесменът първо публикува кореспонденция, за която обяви, че е между него и Горанов по повод „инструкции“ към вече бившите председатели на ДКХ Мария Филипова и Александър Георгиев. Финансовият министър обаче отрича да си спомня подобна кореспонденция.

По-късно Божков разпространи във Фейсбук и паметна бележка от среща със собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев. В нея беще записано, че Божков се ангажира с договор за реклама, както и да покрива евентуални загуби на рекламодатели в телевизията и футболния клуб „Лудогорец“, срещу което получава „пълен съпрот“ от хазартната комисия. Домусчиев потвърди срещата, обвинявайки Божков в лъжа и неспазване на „законите и необходимата етика в отношенията“.

Преди ден хазартният бос обяви, че един ритон от колекцията му, конфискувана в началото на март, в момента се предлага на свободния пазар. От прокуратурата отказаха коментар, препращайки въпросите по темата към културното министерство, откъдето също отказаха всякаква информация.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)