Бойко Борисов: Натискът по границата е голям, но контролът е силен

България е на практика единствената неуязвима от мигранти до този момент. Българският вариант, който приложихме, работи добре и се надявам и в Европа да го споделят. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след инспекция на състоянието на границата в района на Малко Търново. Това съобщиха от правителствената информационна служла.

[ad id=“225664″]

Премиерът отбеляза, че натискът по границата е голям, но контролът е силен, а споразумението с Турция работи много добре. Борисов изтъкна, че над 2500 човека са върнати по страни на произход за близо година, предаде „Епицентър“.

Министър-председателят съобщи, че от понеделник ще бъдат командировани още 40 граничари, както и допълнително 50 души от специалните сили. Предстои да бъдат закупени нови 70 автомобила, след като наскоро бяха получени 180. Граничарите са напълно обезпечени и с необходимото им облекло.

[ad id=“263680″]

„Доволен съм много от усилията, които се полагат. Българите имат храбри и добре подготвени граничари“, заяви премиерът Борисов. Той отбеляза, че има около 200 мигранти в центровете в страната.

„Всички спим спокойно и си мислим, че това е даденост, а то не е – дължим го на всички граничари, които денонощно пазят границата“, каза още министър-председателят и добави, че най-изявените ще бъдат наградени.

Наблюденията, които имаме от Елхово, Звездец, Малко Търново, там където минахме и разговаряхме с патрулите, са, че натискът е голям, но споразумението с Турция работи много добре, както и смесените комисии, каза Борисов, цитиран от Радио „Фокус“ – Бургас.

„Притеснителното е, че 15 каналджии имаме с деца, а законът към тях е снизходителен. Снощи е имало две групи, но те са задържани и предотвратени, заедно с българските гранични власти. Оградата се намира доста навътре в територията на страната, а не на самата граница с Турция. Тази буферна зона е българска територия, преди оградата“, каза още Борисов.

[ad id=“236993″]

По думите му сега турската държава също започва една интегрирана система, което ще даде възможност да се засичат преминаващите и да може по споразумение да бъдат връщани обратно.

„Доволен съм много от усилията, които се полагат, а те са огромни. Правят се всяка нощ заградителни мероприятия, задържат се хора. Това са около 19 – 20-годишни младежи, които тичат и са много пъргави. Имаме случай с 22 – 23 души, на които стъпките са им една в друга, за да не могат патрулите да хванат бройката. Но така или иначе и с това се справят“, добави премиерът. Според него много добре работи българският вариант, който е приложен.

„Надявам се и колегите в Европа да го споделят. Над 2500 човека, след разговори с нашите колеги, които са много убедителни, дипломатични и познаващи международните норми, са върнати на страни по произход“, допълни Борисов. Той каза още, че са създали система с европейски пари, с които се плащат билетите директно на самолета. По думите му това е равносметка за около последната една година.

[ad id=“218548″]

„Сега са минали последните търгове за новите билети. Надявам се и тази година да минем пак на 1000 – 1500 човека, което прави България единствената неуязвима до този момент от мигранти“, каза още Борисов.


image0 (9K)