Бойко Рашков: Има убеждение, че симбиоза ДАНС–Цацаров създава имунитет на ръководни лица

Сред нас и в обществото се поставя въпросът: В причинно-следствена връзка ли е „мълчанието“ на прокуратурата и факта, че множество сигнали са за нарушения, допуснати в структури на ДАНС? Формирано е убеждение, че е налице симбиозата ДАНС – Цацаров и тя създава своеобразен имунитет на ръководни длъжностни лица в контраразузнаването, какъвто по закон не е предвиден?

Тези риторични въпроси зададе пред Фрог нюз шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков. Той уточни:  Няма как иначе да се обясни защо нарушенията, свързани със СРС не водят до предприемане на адекватни мерки, вкл. наказателни, за привеждане на тази дейност в съответствие със закона. Питам се дали тази безконтролна безотговорност не се е изродила в обезпечаване на държавна сигурност за постигане на не/ясни лични, групови или политически цели и интереси.

[ad id=“263680″]

През пролетта на 2015 г. Бюрото изпрати сигнал до г-н Цацаров за над 160 нарушения, повечето допуснати от ДАНС. Въпреки идентичността на много от тях, само един е реализиран с разследване, обвинителен акт и присъда и то може би не/случайно след изказване на премиера в стил „след като на Цецо 4 г. затвор, на тях …“ (случаят „Червеи“ или „Вл. Янева“).

Затова, въпреки гневната реакция на г-н Цацаров по тази тема в НС (6.12.2017 г.), въпросът „въведен ли е двоен стандарт“ при оценката на идентични материали с признаци на престъпление е актуален. Той трябва да бъде решен не на основата на груб субективизъм, конюнктура или политцелесъобразност, а с практическо въвеждане на върховенството на закона като фундамент на правовата държава.


image0 (9K)