Бой, ограбване и кучета. Българските граничари отблъскват „брутално“ мигранти 

Българските гранични власти бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета, за да отблъскват обратно в Турция афганистанци и други мигранти, които търсят убежище в България. Това се казва в доклад на международната правозащитна организация Хюман райтс уоч (Human Rights Watch), която нееднократно е обръщала внимание на този проблем и в миналото.

“Европейският съюз трябва да гарантира, че България незабавно ще спре незаконните и безчовечни практики по своите граници и ще позволи на търсещите убежище достъп до справедливи процедури за убежище”, коментира Мишел Рандхауа, която е специалист по въпросите на бежанците и правата на мигрантите в организацията.

В периода между ноември 2021 и април 2022 г. Хюман райтс уоч е провела интервюта с 15 афганистански мъже, които подробно описват преживени от тях 19 нападения от български гранични власти, целящи да ги отблъснат обратно в Турция. Сред описаните случаи е и този на 14-годишно афганистанско момче, което разказва, че е станало жертва на побой, докато е било част от група, изтласкана в Гърция.

В края на 2021 г. Българският хелзинкски комитет (БХК) съобщи, че е имало 2513 отблъсквания на мигранти от България, включващи общо 44 988 души. През 2020 г. комитетът съобщи, че българските власти са изтласкали 15 173 души.

В края на юли 2021 г. вътрешният министър Бойко Рашков каза, че МВР наблюдава “засилен миграционен натиск” към българските граници. След като режимът на талибаните пое контрола над властта в Афганистан през август, тогавашното служебно българско правителство съобщи, че ще разположи между 750 и 1050 войници на сухопътните граници с Гърция и Турция. Те трябваше да се включат в “мисия по охрана” в подкрепа на действащите там 1000 гранични полицаи.

Четиринайсет от интервюираните от Хюман райтс уоч афганистанци твърдят, че български граничари или мъже, за които смятат, че са били граничари, са ги задържали и били, след като са преминали турско-българската граница. Десетима от тях казват, че полицаите са отнели личните им вещи и са ги съблекли като в някои от случаите мигрантите са били изоставени само по бельо и тениски на ниски температури.

Единственият от интервюираните, който не съобщава, че е бил бит, нито, че е станал свидетел на побои, е пътувал със съпругата си и трите си деца, когато е бил задържан на българска територия. По думите му след това граничните власти са го откарали със семейството му директно на границата с Турция.

Дванайсет от интервюираните афганистанци споменават, че срещу тях са били използвани и полицейски кучета. Петима от тях твърдят, че са били ухапани те или някой друг от групата им, въпреки че в този момент не са се движели.

“Имаше един мъж [в нашата група], който започна да говори български“, разказва мъж, преминал турско-българската граница с група от около 25 мигранти през март или април 2022 г. “Този човек беше работил в България три или четири години затова знаеше езика… Полицаите му задаваха въпроси… После пуснаха кучето [срещу него]. Молеше се на български да спрат кучето. Видяхме кучето да го хапе, ръцете му кървяха.”

Общо дванайсет от интервюираните разказват, че българските власти са ги върнали директно на турската граница, след като са ги заловили, а трима твърдят, че са прекарали между 24 и 72 часа в арест преди да бъдат откарани на границата. Нито един от тях не е получил шанс да кандидатства официално за убежище в България.

Правозащитната организация съобщава, че на 28 април е изпратила официално писмо до МВР, с което го информира за констатациите в доклада си, но до момента не е получила никакъв отговор.

На 15 март Хюман райтс уоч е изпратила писмо и на тогавашния директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс – Фабрис Легери.

“Всички разположени служители на Фронтекс имат ясна отговорност да идентифицират и насочват лицата, нуждаещи се от международна закрила, медицинска помощ, непридружени непълнолетни, жертви на трафик на хора и други лица в уязвимо положение към националните органи за подходяща помощ”, гласи отговорът на Легери, изпратен на 11 април.

В края на април той подаде оставка, след като Европейската служба за борба с измамите приключи свое разследване на твърдения, че служители на Фронтекс, включително самият Легери, са прикрили информация за насилствено изтласкване на мигранти от сухопътните и морските граници на Гърция към Турция. Пълният доклад все още не е публичен. Фронтекс не отговори на запитване колко служители има в момента на българската граница.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)