Боклук срещу хунтата. Убитите протестиращи в Мианмар вече са над 500

MYANMAR-POLITICS/PROTESTS

Протестиращите в Мианмар започнаха да трупат боклук по улиците. Те демонстрират срещу военния преврат от 1 февруари и насилието над мирно протестиращи след това. Досега силите на реда са убили над 500 привърженици на демокрацията.

Във вторник има още два смъртни случая на демонстранти. В понеделник жертвите бяха 14.

Мианмар е разтърсена от протести и насилие от 1 февруари, когато армията отстрани демократично избраното правителство на Аунг Сан Су Чжи.

Асоциацията за подкрепа на политическите затворници съобщи, че общият брой на убитите досега е 512, като 141 от тях са загинали в събота – най-кървавият ден от началото на протестите.

Протестите не са само по улиците. На много места започна гражданско неподчинение, което блокира значителна част от икономиката. Най-новата тактика е хората да си оставят боклука на кръстовищата в главния град Янгон.

„Протестът с боклука е срещу хунтата. Елате всички“, пише на един от призивите в социалните мрежи.

Силите на реда започнаха да използват по-мощни оръжия срещу протестиращите. Според някои от тях те са били атакувани с гранатомети.

Държавната телевизия каза, че са използвани „оръжия срещу безредици“, за да бъде разпръсната „тълпата от терористи и насилници“.

„Цяла нощ се стреляше“, казва жител на Янгон пред Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова военните в Мианмар да спрат да убиват демонстранти. Редица западни държави осъдиха преврата и призоваха за спиране на насилието.

Миналата седмица зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин присъства на военен парад в Янгон, а лидерът на хунтата Мин Аун Хлаин нарече Москва „истински приятел“.

Една от групите, които организират протестите, е Генералният стачен комитет на народите, който призова в понеделник силите на етническите малцинства да се включат в протестите срещу хунтата.

Военните в Мианмар от десетилетия оправдават своята власт с думите, че са единствената институция, която е способна да запази националното единство. Генералите взеха властта преди два месеца с обяснението, че проведените през ноември 2020 г. избори са били фалшифицирани. Избирателната комисия отхвърля това обвинение.

Изборите бяха спечелени от партията на Аун Сан Су Чжи. Тя остава арестувана на неизвестно място.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)