Болните венци повишават риска от други заболявания

Според проучване проведено от Бирмингамския университет рискът от поява на сърдечносъдови и психични нарушения при пациенти с медицинска история за пародонтално заболяване е завишен.

Част от учените, които са се включили в него, са от Института за приложни здравни изследвания на Университета в Бирмингам – д-р Джохт Сингх Чандан, д-р Давит Земедикун, проф. Криш Нирантхаракума. Друг член на изследователския екип е специалистът по пародонтология – д-р Деван Райнди от Стоматологичния факултет на същия университет.

Това е първото по рода си проучване, което обвързва оралната хигиена и състояния с друг вид нарушения. То е публикувано в сп. BMJ Open. В него се включват 64 379 пациенти, при които се наблюдава някакъв вид заболяване на венците.

В медицинската история на 60 995 от тях е отбелязано наличие на гингивит, а при 3384 се среща пародонтит. Досиетата на тези пациенти са сравнени с данните на 251 161 души, които не са имали пародонтални нарушения.

Средната възраст на участниците е 44 години, 43% от тях са мъже, като 30% от тях са пушачи.

Изследователите анализираха предоставените им данни, за да проверят колко от пациентите с история на пародонтални заболявания развиват сърдечносъдово заболяване, кардиометаболитни нарушения, автоимунни състояния и психични заболявания за период средно от около три години.

След разглеждането на информацията, екипът установява, че при хора имали нарушения на венците рискът от поставяне на диагноза за друго заболяване е по-висок от този при хора без изменения.

Резултатите показват, че при пациенти с регистрирана анамнеза за пародонтално заболяване в началото на проучването, повишеният риск от развитие на психично заболяване е 37%, от автоимунно заболяване е повишен с 33%, от развитие на сърдечносъдови заболявания е по-висок с 18%, а този от сърдечнометаболитно нарушение е завишен със 7%.

Получаването на тази информация е от голямо значение, тъй като глобално добрата устна хигиена не е на много високо ниво, особено сред някои страни.

Източници:

https://bmjopen.bmj.com/content/11/12/e048296

Източник: https://www.puls.bg/…… …….


image0 (9K)