Болници, училища, блокове, пътища. Ще прибегне ли Путин до тактиката на „изгорената земя“?

Руският президент Владимир Путин може да пристъпи към „тотална война“, след като плановете му за блицкриг [светкавична война] не се увенчаха с успех. Такава теза изказа пред Свободна Европа бившият служебен министър на отбраната и бъдещ посланик на България в САЩ Георги Панайтов.

Според него президентът на Руската федерация е очаквал да бъде посрещнат от украинците с „хляб, сол и цветя“, което да му донесе мълниеносна победа, но армията му се е натъкнала на отпор от страна на украинците.

Ако Путин пристъпи към тотална война, Панайотов смята, че е възможно да бъде приложена тактиката на „изгорената земя“. „Това означава, че се ликвидират цивилни граждани и се унищожава цивилна инфраструктура – жилищни блокове, пътища, канали, водоснабдяване, болници, училища. Нищо да не остане там“, обясни той.

Бившият военен министър смята, че в момента макар че се поразяват цивилни цели от страна на руската армия в Украйна, това не е „тотална война“. Обяснението за поразените населени места и жилищни сгради според Панайотов е, че руската армия не води прецизни атаки и военни действия. „Тя не разполага с толкова богат арсенал от прецизни въоръжения и прецизни оръжия“, коментира той.

По думите му прецизните оръжия на руснаците като крилати ракети са на привършване. „Каква е опцията, когато ти свършат точните оръжия? Използваш всичко останало, което не е точно, а което просто разрушава и убива наред, сее смърт и ужас навсякъде“, допълни Панайотов.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)