Борел призова за спиране на огъня между Израел и палестинците. Унгария блокира обща позиция на ЕС

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел и външните министри на повечето държави от блока призоваха за спиране на огъня между Израел и ислямисткото движение „Хамас“, което контролира ивицата Газа. Това се случи по време на видеоконфенертна среща на външните министри на страните от ЕС във вторник вечерта.

Дипломатите от страните членки обаче не постигнаха единодушие, за да приемат обща позиция, съобщи Ройтерс. Причината е, че Унгария, която е сред най-близките съюзници на Израел в ЕС, е изразила несъгласие с призива за примирие на другите 26 държави членки.

Министрите от другите държави от ЕС призоваха за възобновяване на преговорите между двете страни в конфликта.

„Като минимум може да се опитаме да стигнем до примирие, след това да предоставим хуманитарна помощ и по-късно да видим какво може да бъде направено, за да се възобнови мирният процес в Близкия Изток, за да се адресират корените на насилието“, каза външният министър на Малта Еварист Бартоло.

Българският министър на външните работи Светлан Стоев е казал, че приоритет трябва да бъде спиране на враждебните действия, предоставяне на незабавен хуманитарен достъп и преговори за възможно примирие, съобщи външното министерство. Тоя е осъдил ракетният обстрел от страна на „Хамас“ и други терористични организации по Израел“, се посочва в съобщението на МВнР.

„Приоритетът е незабавно спиране на насилието и влизане в сила на примирие. Целта е да бъдат защитени цивилните и да бъде даден пълен достъп до хуманитарна помощ на Газа“, каза Борел, цитиран от Политико.

В четвъртък Франция, съвместно с Египет и Йордания предложи Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) да приеме резолюция, която да призове за спиране на огъня между Израел и палестинците. Френският президент Еманюел Макрон, държавният глава на Египет Абдел Фатах ал-Сиси и кралят на Йордания Абдула II са се съгласили да направят такова предложение на видеоконференция.

„Трите държави се съгласиха по три основни точки – огънят трябва да спре, дойде време за примирие и Съветът за сигурност на ООН трябва да се заеме с въпроса“, съобщи Елисейският дворец.

Съветът за сигурност досега не е приел резолюция по въпроса, въпреки че имаше няколко предложения. Причината е, че САЩ, които са постоянен член с право на вето и ключов съюзник на Израел, блокираха досегашните предложения.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)