Борислав Чучков, за когото създаването на филм е като малък брак

Борислав Чучков, за когото създаването на филм е като малък брак

Братя Чучкови нямат нужда от представяне в средите на изкуството. Единият от тях – продуцентът и сценарист Борислав, празнува своя 48-и рожден ден, радвайки се на много успешни проекти зад гърба си.

Последният, с който се захваща заедно със свои партньори, е управлението на Дома на киното в София, който беше заплашен да затвори.

„На първо място е силното ни желание да правим кино. Оттам насетне всичко е труд и усилия“, казва той за работата с брат си в интервю за operationkino.net в края на 2019 г.

Борислав Чучков е роден е на 5 юни 1975 г. Баща му е известният композитор Виктор Чучков, майка му – пианистката Елена Чучкова, а по-големият му брат – режисьорът Виктор Чучков -син. Като малък Борислав свири на пиано и завършва музикалното училище „Любомир Пипков“ в София.

Поколението на хората, които през 80-те бяха деца, го помнят още от тогава с една от най-известните детски песнички по това време. Всички пееха „Дъга“:

„Моля, кажете не на шега
кой нарисува тази дъга?
Пъстра, красива… Казвайте кой?
Аз или ние, ти или той?“…

Композирана от баща му, по текст на Драгомир Шопов, през 1984 г. песента беше изпълнена от 9-годишния тогава Борко и по-малката от него Радослава Малякова. Двамата се явиха с нея на международния конкурс за детска песен „Златната монета“ в Болоня, Италия. Изпяха я на италиански и български език и спечелиха специалната награда на журито за най-добра чуждестранна песен.

Още като дете и по-късно Борислав се снима в няколко филмови роли. Завършва актьорско майсторство в класа на Стефан Данаилов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а по-късно магистратура в MEGA Media Business School в Ронда, Испания, със специалност аудио-визуален мениджмънт.

Основава първата си филмова продуцентска къща – SIF309, през 1994 година и през годините прави стотици записи на филмова музика, продуцира видеоклипове, концерти и реклами. Работи по саундрака на филми с композитори като Енио Мориконе, Патрик Дойл, Бруно Куле, записва и албум на Лучано Павароти. И това не е чудно – родителите му са музиканти, при това завършили в Италия.

През 2003 г. двамата с брат си създават компанията ,,Чучков брадърс‘‘, с която започват да продуцират игрални филми. Първият им голям упех е през 2011 година с „Тилт“, който беше българското предложение за „Оскар“. Лентата е дебютът на Виктор Чучков като режисьор, той е и съсценарист заедно с Борислав.

В годините те стават продуценти и копродуценти на над 15 български и международни филмови продукции с успехи на филмови фестивали в чужбина, сред които ,,Защо аз?‘‘ (2015), ,,Уестърн‘‘ (2017), ,,Синът на София‘‘ (2017), ,,Снимка с Юки‘‘ (2018). През 2020 г. излезе вторият филм на Виктор Чучков – ,,18 % сиво‘‘, музиката във филма също е негова, а през 2022 – „Шекспир като улично куче“, чийто сценарист и режисьор е актьорът Валери Йорданов.

„Винаги преди да започна да работя в една международна копродукция, аз предварително си давам сметка искам ли да живея с режисьора и с другите продуценти в следващите пет години. Създаването на филм е като малък брак, и ако няма любов, няма как да предприема това така или иначе рисково и напрегнато занимание“, казва още Борислав Чучков за работата си.

Допълва, че трябва да е сигурен в усещането си, че с тези хора са един отбор, „че сме супер задружни и ще преодоляваме заедно всеки един проблем“.

Според него парите за култура трябва да бъдат насочвани и разпределяни правилно само за добри проекти и да има много повече произведено количество културен продукт, за да има качество.

„Статистиката показва, че между 1989 и 2010 г. се произвежда по филм и половина на година. За 20 години сме произвели толкова, колкото преди 20 години сме произвели за една и искаме да има „Оркестър без име“, коментира Чучков пред „Фокус“.

Той е член е на две от най-големите нетуърк организации в Европа, ACE (Ateliér du Cinéma Europeén) и EPC (European Producers Club). И е сред създателите на Sofia Summer Fest, чието четвърто издание предстои тази година – от 1 юли до края на септември – с много музика, филми и театър.

През 2014 г. тогава все още съвсем малките дечица на Чучков – Елена и Евгени, също записаха песен, композирана от чичо им Виктор – “Песничка за Ла и До”.

Спасяването на Дома на киното

Преди дни дойде новината, че Purple Rain – компанията, зад която Борислав Чучков стои заедно с други двама продуценти – Цанко Василев и Ради Георгиев, поема за следващите няколко месеца управлението на един от най-големите киносалони в София и България – Домът на киното. Практически, те спасяват едно от най-емблематичните арт пространства, след като то беше заплашено от затваряне от 1 юни заради оттеглянето на продуценската компания, която го менажираше 31 години досега –„Арт фест“.

Заради сътресението в културните среди директорът на на „Арт фест“ Стефан Китанов беше поканен от депутатите от ПП-ДБ Манол Пейков и Христо Петров – Ицо Хазарта на изслушване в Комисията по култура и медии в парламента тази седмица.

Китанов вече съобщи пред медии, че договорът му изтича и няма да бъде подновяван.

„Причините да не подновим договора са комплексни. Основната е свързана с огромния ангажимент към финансовото издържане на комплекса, което не е никак лесно, при положение че това е голям киносалон, с голямо фоайе и сериозни разходи, а програмата е некомерсиална и малко филми събират голяма публика“, каза пред „Капитал“ Китанов. В периода 1992 – 1999 г. той е директор на киното, а по-късно създава „София филм фест“ – ленти от който се прожектират от години в киното заедно с тези от фестивала „Киномания“.

От Съюза на българските филмови дейци, който е собственик на киното, коментираха, че са изненадани от това решение и обявяват официален конкурс за нов партньор.

„Изненадата ни беше голяма, а времето изключително кратко, за да можем да направим сериозен анализ. Най-важното за нас е киното да не затваря, защото това ще е удар по културата ни. Щастливи сме, че ще можем да помогнем в този труден момент“, се казва в съобщение до медиите на Purple Rain, които също ще участват в конкурса.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)