Борисов: Ако ЕС одобри руската и китайската ваксини, ще купим и от двете

„Поръчахме от „АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията.“ Това заяви от Кюстендилско премиерът Бойко Борисов. Той бе там заедно със зам.-министъра на благоустройството и регионалната политика Николай Нанков, шефа на Българската агенция на заведенията Ричард Алибегов и здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Премиерът беше категоричен, че могат да се поставят само ваксини, които да са одобрени от ЕС: „Ако сега руската ваксина, която си е дала документите в ЕМА, е одобрена, ние ще закупим и от нея. Китайската още не е подала документи в ЕМА. Пазарът на лекарствата е доста регулиран.“ Той беше категоричен, че щом стане разрешена китайската ваксина от ЕМА, ще бъде разрешена и от българската агенция по лекарства.

Борисов обясни, че България е поръчала най-много ваксини от „АстраЗенека“, защото нейните клинични изпитания и одобрения са били първи. Като аргумент за закупуването на ваксините той изтъкна и цената им.

„Разликата в цените не е малка. Ако едната е няколко единици долара, другата е 1-15 отгоре. Търговската война между фирмите, е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лева, а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето“, запита Борисов.

„Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове. До тогава не плащаме“, каза премиерът.

И добави: „Гледаме да сме с най-либерални мерки да пазим психическото здраве на хората. Да дойдеш да изпиеш едно кафе и да си отидеш, чисто психологически е добре за народа.“

Здравният министър Костадин Ангелов коментира ситуацията с отделенията в страната: „В Гоце Делчев ситуацията е доста сериозна. Там леглата са изчерпани. Вчера над 12 000 ваксини са поставени. Ще изчакаме да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив. Нямаме притеснения, че може да има връзка между смъртта на жената и ваксината на „АстраЗенека“, каза още министърът

По време на посещение на заведение премиерът изрази мнение, че най-вероятно оборотът не е същият както миналата година. Въпреки това припомни, че мярката 60 на 40 се прилага.

Ричард Алибегов отговори: „Ние само сме искали да работим. Спазваме противоепидемичните мерки. Най-важното е да не се стигне до трето затваряне, защото ще е пагубно за нашия бизнес. Бизнесът е направен, за да не разчита на помощ от държавата.“

Бойко Борисов призова да се спазват противоепидемичните мерки и подчерта, че правителството никога не е имало за цел са ощетява бизнеса и да го противопоставя на други сектори.

„Моля премиерът за съдействие относно изплащането от приходната агенция. Това е молбата на бранша – да се ускори плащането на компенсациите“, помоли Алибегов.

„Правим всичко възможно, около 15-20 милиона вече са изплатени. Има много неблагодарни политици и когато има зор за нещо и ние избързаме, те дават сигнали, че не сме спазили някоя процедура“, обясни премиерът.

Николай Нанков заяви, че през бюджета минават над 100 милиона лева, която са инвестирани в Кюстендил. Той беше категоричен, че средствата отиват за саниране, за улично осветление, ремонтиране на църкви и градска инфраструктура.

Борисов обаче не пропусна и да изтъкне проблемите в Кюстендил като каза, че има проблем с питейната вода. За това проблем ще бъдат отпуснати средства за ремонт на язовира. Той изрази съжаление, че политическите му опоненти нарочно се снимат в заведения, за да демонстрират, че мерките не се спазват.

 


image0 (9K)