България

Борисов: Вече се усеща положителен резултат от договора за приятелство с Македония

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев почитат паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание на тържествена церемония на площад „Македония“ в Благоевград

[ad id=“225664″]

Само година, след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев в Благоевград, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов изрази удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Република Македония, след подписването на договора. По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

По време на срещата беше обсъдено също така състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Република Македония, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.

[ad id=“263680″]

След срещата на двамата премиери започна тържественото отбелязване на 115-ата годишнина от избухването на Илинденско – Преображенското въстание, предаде Радио „Фокус“ – Пирин.

Събитието започна с шествие от паметника на Тодор Александров и стигна до паметника на Гоце Делчев. Организатори са Община Благоевград, Регионалният исторически музей и клуб „Традиция“. Шествието се предвождаше от мъже, облечени в четнически униформи и жени с народни носии. Стотици жители и гости на града също се включиха в него.

Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за загиналите революционери пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“. След това започва ритуал по полагане на цветя и венци, в който участват българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев. В церемонията участват още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, вътрешния министър на Македония Оливер Спасовски, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, представители на община Благоевград и делегация от Македония.

[ad id=“236993″]

За втори път премиерите на Република България и Република Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев честват заедно Илинденско-Преображенското въстание, припомня „Фокус“. Тази година домакин на събитието е Благоевград, а мястото на честванията е паметника на Гоце Делчев, който е един от символите на града.

Точно преди една година на 2 август, двамата се поклониха пред паметта на Гоце Делчев в Скопие по повод отбелязването на 114-тата годишнина от избухването на въстанието. Церемонията по полагане на венци се състоя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”, която е смятана за един от най-важните паметници на културата в града.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Хотели по морето отварят от 1 май, след празника затварят

Цената за нощувка е средно по 120 лв. на човек с ол инклузив...

19 минути ago

Добавката за репресирани лица у нас става пенсия

Законовите промени засяга около 6 000 български граждани...

26 минути ago

Започва отчитането на топломерите

"Топлофикация-София" има изготвен график...

28 минути ago

Таен свидетел: Марин Димитров предложи 250 000 евро за назначение на шеф на полицията

Обвиненият митничар искал Венцислав Кирчев да оглави ГДНП...

един час ago
image0 (9K)