Борисов: Гарантираме 150 млн. лв. повече за хората с увреждания, но ще смятаме пак

Майките отново поискаха подобряване на критериите за финансова подкрепа: „Повторихме, че не искаме увеличаване на парите „на калпак“, а реформа. Мисля, че премиерът разбра, че такава реформа е нужна“

[ad id=“225664″]

Правителството ще отпусне 150 млн. лева повече за хората с увреждания, а до края на септември в парламента ще бъдат внесени промени в няколко закона, които регламентират грижата за тях. Ще бъде изготвен и регистър на хората със специални потребности, който да покаже колко точно са те.

Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с представители на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова, която продължи близо 5 часа в Министерски съвет.

„Проведохме една интензивна среща с премиера, министрите на социалната политика и здравеопазването, и вицепремиера Томислав Дончев“, каза една от майките и допълни, че работните срещи продължават. Следващата е във вторник, когато ще бъде обсъдено създаването на регистъра на хората с уврежданията.

[ad id=“263680″]

До края на септември в парламента ще бъдат внесени промени в няколко закона, сред които и законът за личната помощ. Обсъжда се създаването на специализиран орган, който да отговаря за хората с увреждания. Работна група вече обсъжда стандарт за помощните средства (инвалидни колични и т.н.).

Майките отново поискаха подобряване на критериите за финансова подкрепа: „Повторихме, че не искаме увеличаване на парите „на калпак“, а реформа. Мисля, че премиерът разбра, че такава реформа е нужна“.

Палатковите лагери остават, докато не видим нещата на хартия, категорични бяха протестиращите родители. „Благодаря на участниците в срещата. Не случайно минаха 5 часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни мнения“, коментира премиерът. Той обясни, че различията са били по отношение на индивидуалното разходване на средства и за функциите на държавния контролен орган.

[ad id=“236993″]

По думите му, предстои проверка на електронната система. „Някои колеги са на мнение, че съществуващата вече информационна система не работи, въпреки, че правителството е отделило сериозни средства за нея. Много пари, много организации и ефектът е, че накрая има протест“, посочи Борисов. „Говорим не за 88 000 души, които трябва да получават чужда помощ, а цялата останала част хора с увреждания са близо 700 000 човека“, добави той.

„За новия бюджет можем да гарантираме 150 млн. лева повече. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме наново. Продължаваме да работим“, каза още премиерът. Той допълни, че родители на деца с увреждания ще бъдат включени в работата на различните работни групи.

[ad id=“218548″]

От национално представителните организации благодариха на премиера и правителството за готовността да отпуснат допълнително средства за хората с увреждания и поискаха по-голям контрол при разходването им.


image0 (9K)