Борисов: Да ни е успешно председателството, нямам думи след речта на Доналд Туск!

„Без Господ нищо не можем да направим, затова първо ще се обърна към Партиарха“, каза премиерът.

[ad id=“263680″]

„Имаме шест месеца да положим усилия не само за България, но и трябва да бъдем безпристрастен модератор на събитията и на случващото се в Европа“, подчерта министър-председателят.

„Да ни е успешно председателството! С тези думи премиерът Бойко Борисов даде старт на българското председателство на Съвета на ЕС. Той благодари на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, като подчерта, че е изключително трогнат от факта, че той произнесе речта си на български език.

„Мислех, че Туск се шегува с мен, че всеки ден е учил по едно изречение на български, за да произнесе днешната си реч, но той не се е шегувал“, коментира премиерът.

Премиерът първо помоли за благословията на патриарха и посочи, както е казано в Библията – без Господа не може нищо да се направи. Според него след словото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който говори на български, всяка реч и всяко изказване са неуместни.

 

[ad id=“218001″]

 

„Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета си е положил толкова труд, за да покаже уважението на европейските институции към нашата история, към всички вас, които толкова усилия са положили“, каза Борисов. Според него е важно, че на едно място са се събрали президентът, вицепрезидентът и председателите на парламентарните групи. Борисов обяви, че днес е имал няколко часа разговори с големите европейски медии и няколко часа с Доналд Туск.

„Тревогата във въпросите във всички е голяма“, посочи Бойко Борисов. Той обясни, че през 6-те месеца на председателството има много събития, които ще започнат, които да се развият, а трети ще завършат.

 

..[ad id=“225664″]

Борисов изброи сред тях: кохезионната политика, големите проблеми в региона, земеделската политика, киберсигурността, общата европейска отбрана и миграцията. Министър-председателят обърна внимание на ситуацията в Крим и на нашите големи съседи. Според премиера страната ни има шанс да придвижи напред надеждата на народите на Западните Балкани.

„През тези 6 месеца на нашето председателство трябва да се отворят много въпроси и отговори да се дадат“, каза Борисов. Според него през 2018 г. трябва председателствата на България и Австрия трябва да вървят така, че да има максимална приемственост на темите.

 

 

 


image0 (9K)