Борисов: Заяждали са ме много за моята дипломация, но на границите ни – нулева миграция

Много пъти са ме заяждали за моята дипломация, обаче на границите ни има нулева миграция, подчерта премиерът. „Аз не съм посредник, а заинтересована страна“, допълни Бойко Борисов – „защото българският народ очаква да бъде защитен и да не стане хуманитарна криза“. „При една такава бежанска вълна, при този коронавирус може действително да изпаднем в ситуация в целия регион да няма оправяне. Затова съм толкова активен“, каза още Бойко Борисов. Премиерът посети днес Бачковския манастир, където се срещна с патриарх Неофит и Величкия епископ Сионий, игумен на манастира.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2688400898054630/

Борисов добави, че днес границата ни с Гърция ще бъде огледана с хеликоптер, тъй като по думите му там е основният ни страх в момента. Премиерът подчерта многократно, че няма нищо по-различно на границата ни с Турция, в сравнение с преди две или три години.

Според него обаче не това е решението на проблема и добави, че няма нормален човек, който да иска да се действа със сила срещу жени и деца. Борисов припомни, че освен бежанската криза в Турция, има и хуманитарна в Сирия, където близо един милион души нямат вода и храна, което ги кара да мигрират.

„Вчера взехме решение в НАТО да подкрепим Турция и България беше една от действащите и най-настоятелни страни“, каза Борисов.

„Няма миграционен натиск към България, но трябва да се помогне на Гърция“, категоричен бе той. По думите му огромни парични средства вече се пренасочват към Червения полумесец за справяне с хуманитарната криза.

На срещата в България следващата седмица ще бъдат обсъдени мерките, които ще бъдат предприети във връзка с възникналата кризисна ситуация, подчерта премиерът Борисов.

„Ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. Ще кажа в следващите дни какви неща ще направим тука в България, за да решим дълготрайно този процес – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО включително“, обеща премиерът.

Борисов изказа съболезнования за загиналите турски войници и изрази съчувствие към хилядите бежанци, търсещи спасение от войната. Няма нормален човек, който да разреши със сила да се действа срещу жени с деца. Хуманитарната криза е жестока в тази част на Сирия. Близо 1 млн. души, семейства с деца като нас нямат вода, нямат храна, времето е студено, затова те бягат от зор. Вчера до 22:30 ч. вечерта водих разговори. Два пъти говоря с Чавушоглу, два пъти с президента на Турция, разказа Борисов.

Истински ме боли като като гледам по земята лежат жени и деца. Ние трябва да направим всичко възможно много бързо – сряда, четвъртък най-късно да захраним Турция с необходимите средства, за да си ги приеме отново, да се грижи за тях и ние заедно с нея да се грижим, защото и те не са длъжни да го правят“, заяви Борисов в Пловдив.


image0 (9K)