Борисов за отваряне на заведенията на 1 март и в готовност да изпрати самолет за още ваксини

„Самолетът ни е готов. Кажат ли, че вместо с тир можем да докараме ваксини със самолет, веднага ще го изпратим. Целта е това темпо, което имаме в момента, да го запазим”. Това обясни премиерът Бойко Борисов на посещение в Хасковско.

Според него масово хората искат да се ваксинират. „Това е единственото решение да живеем. В момента имаме над 1 900 заразени – вълната се вдигна. Единственият начин да я спрем е с ваксини”, заяви министър председателят по-рано през деня.

От село Малево Борисов каза, че на този етап избор с коя ваксина да се имунизираме няма да има. Количества обаче ще има за всички желаещи.

„Всички ваксини са най-доброто, което се произвежда в света. Договорено е от Европейската комисия, от най-стриктната агенция, която контролира лекарствата. Колкото ваксини дойдат – всичките са добри”, допълни премиерът от Хасково.

Борисов определи организацията за масовата имунизация като перфектна. Премиерът не виждал хаос в опашките пред болниците. Подчерта, че това е третата криза, която успешно се управлява от неговите правителства през годините.

„Българите за тези десетина години изживяхме три кризи. И трите ги управлявах, заедно с моите колеги, по възможно най-добрия начин”, заяви премиерът.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отчете, че страната ни запазва много добро ниво на заболеваемост и смъртност в Европейския съюз.

Премиерът е категоричен разхлабване на мерките от 1 март ще има. Тогава ще заработят ресторантите. Тепърва ще се уточнява какви ще са конкретните изисквания към мерките за безопасност в заведенията.

„Ние не задължаваме никого да ходи в ресторанта, в мола или магазина. Българите са изключително добре информирани за броя на заболелите, починалите и излекуваните. Разчитам, че дисциплинираният, мислещият, интелигентният народ заслужава да се отнасяме по този начин – да води нормален живот”, посочи той.

Според него обаче това не означавало, че с отварянето на ресторантите всички трябва да отидат в тях. „Нека, който има нужда, да отиде. Трябва пак да бъде с разбирането на хората, че пандемията не е свършила – по никакъв начин”, категоричен беше министър-председателят.


image0 (9K)