Борисов изтегля Истанбулската конвенция с решение на МС

Министър-председателят Бойко Борисов е решил да се съобрази с дадената от самия него дума пред българското гражданство и да оттегли скандалната Истанбулска конвенция.

[ad id=“225664″]

 

Решението на правителството ще се състои в две точки:

1. Отмяна на решението на МС от 3 януари 2018 година

2. Изтегляне на предложението за ратификация от НС

[ad id=“236993″]

Министър-председателят де факто оттегля Истанбулската конвенция. Тази новина бе очаквана отдавна, след като той обеща да се вслуша в настроенията на хората и да даде заден ход на приемането на този според документ.

Стана ясно как ще бъде изтеглена прословутата Конвенция, която предизвика масови протести сред хората у нас, съобщава БЛИЦ.

Решението на правителството ще се състои в две точки:

1. Отмяна на решението на МС от 3 януари 2018 година

2. Изтегляне на предложението за ратификация от НС

[ad id=“236999″]

Очаква се това да се случи на заседанието на кабинета утре.

Припомняме, че в интервю пред бТВ на 14 февруари, Бойко Борисов заяви: „Стига с тази Истанбулска конвенция! Изтегляме я от парламента, тя сега е в Конституционния съд. Махаме я, няма да се занимаваме с нея. Ще я приемем, когато има абсоолютен консенсус в обществото“.

Документът обаче е внесен в деловодството на Народното събрание на 5 януари тази година с решение на правителството на първото му заседание на 3 януари 2018 година. След това бе разпределен в пет парламентарни комисии, като само комисията по младежта и спорта я отхвърли и то с гласа на Георги Марков от ГЕРБ. В комисията по външна политика Конвенцията вече мина.

[ad id=“237001“]

След надигналото се обществено недоволство и решението на БСП да поиска референдум за конвенцията, на 31 януари 2018 г. парламентарната група на ГЕРБ прати документа в Конституционния съд (КС) с искане на решение за съответствие на текстовете му с българската Конституция.

Законовата процедура гласи, че за да бъде оттеглена Истанбулската конвенция от Народното събрание, трябва да има ново решение на правителството, отменящо това от 3 януари 2018 година.

 


image0 (9K)