ИЗБРАНИ

Борисов: Има голям потенциал за емиратски инвестиции у нас

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал- Нахаян.

В рамките на разговора премиерът Борисов изрази задоволство от активизирането на двустранните отношения в резултат от създаденото политическо доверие и общо желание за задълбочаване на сътрудничеството.

„Нашите две страни играят важна роля в своите региони. Имаме сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. Заинтересовани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес поради геополитическата важност и взаимосвързаност на нашите региони“, отбеляза премиерът Борисов. По думите му откриването взаимно на посолства в София и Абу Даби вече дава положителни резултати и създава условия за значително улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество.

Според българския министър-председател има голям потенциал за емиратски инвестиции у нас в сектори, които биха предизвикали интереса на фирми от ОАЕ, например високи технологии, транспорт, земеделие, хранително-вкусова промишленост, енергетика, туризъм.

„Очакваме конкретни стъпки от емиратска страна в сферата на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена'“, заяви премиерът Борисов.

По думите му отлична възможност за продължаване на добрите контакти и активизиране на сътрудничеството в икономическата сфера би било провеждане на първа сесия на Смесената икономическа комисия. Премиерът Борисов потвърди също така участието на България в Световното универсално изложение „Eкспо 2020“ в Дубай.

Българският министър-председател акцентира върху значението на секторното сътрудничество в сферата на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма. Според премиера Борисов двете страни могат да обменят ценен опит относно стабилността и сигурността.

„След последните ни разговори през октомври 2018 г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии“, изтъкна българският премиер.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов поднови поканата към шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян да посети в България, като подчерта, че визитата ще издигне отношенията на нашите две страни на още по-високо ниво.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

След 34 години Стара Загора посрещна отново гости от побратимения Юянг, Китай

„Добре дошли отново в Стара Загора, град на 8000 години!“, приветства днес 6-членната китайска делегация…

6 минути ago

4 естествени антибиотика във вашата кухня

Какво да използвате при настинка и грип...

12 минути ago

Трудностите пред фермерите: Дъжд, градушки и липса на работна ръка

С Гаранционен фонд те биха били по-спокойни...

13 минути ago

На много места утре ще вали, температури ще са между 16° и 21°

Следващите дни времето ще е без промяна...

15 минути ago

Таро прогноза за 13 – 19 май

Ето какво показват картите...

16 минути ago

Кирчо, тази песен ще ни надживее!, казал Иван Андонов на Маричков

Във филма "Вчера" клетвата не я пеят "Щурците"...

един час ago
image0 (9K)