Борисов и Ердоган разговаряха за мигрантите по телефона, ще се срещнат в понеделник

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата обсъдиха обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България, съобщава БНТ. Борисов и Ердоган са се разбрали да проведат среща в понеделник.

По време на телефонния разговор Бойко Борисов е заявил, че България високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявява разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години. Премиерът е категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа.

Българският премиер е изразил съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб и е подчертал, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.

Бойко Борисов е определил като ключово прилагането на споразумението ЕС – Турция. Според него е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Борисов е заявил, че ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Чешел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.


image0 (9K)