ИЗБРАНИ

Борисов в Китен: Предоставяме най-чистото море на хората!

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Китен, където ще открие реконструираната и разширена пречиствателна станция, предаде „Фокус“- Бургас.

„Като сълза вода излиза“, констатира премиерът при вида на съоръжението.

С него е министърът на околната среда Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и кметът на Бургас Димитър Николов.

„След Поморие, сега и Приморско има пречиствателна станция. Огромна пречиствателна станция. Това, което сме поели като ангажимент към хората, туристическия бранш и гостите, предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода се пречиства“, изтъкна Борисов.

„От двата града – Приморско и Китен, посредством помпени системи, канализацията ще достига дотук. Чрез контрола на системата може в реално време да се наблюдава как се пречиства водата, какви са параметрите ѝ, а зимата да се ограничи обемът на работа, предвид по-малкия брой жители“, обясни Димитров.

Министърът даде информаия и относно друг бъдещ проект, който предстои да се реализира и касае допълнителни 3 язовира, които да водоснабдяват Черноморието.

„Много бих се радвал, ако се случи. Това е инициатива на управителите на всички ВиК по Черноморието. Целта е не само Камчия и Ясна поляна да го захранват, а да има още 3 язовира, посредством които за следващите 10-15-12 години да има вода за всички. Това ще помогне както на жителите, така и на бизнеса“, заяви Димитров.

„Това, което сме поели като ангажимент, сме го направили. Предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода ще се пречиства. Сигурен съм обаче, че където ме видят, ще ме питат за Радев, а не за пречиствателните станции“, коментира премиерът.

На въпрос, свързан с това дали вече има туристи, присъстващият кмет на Пирморско Димитър Германов отговори положително.

„Пълни се. Вчера имаше немски, холандски, полски туристи, чехи – на фона на тази криза, се спарвяме изключително добре“, посочи Германов.

Премиерът ще открие и обходния път на Поморие. Това е последен етап от модернизацията на пътя Бургас – Слънчев бряг. С построяването му транзитното движение се изнася извън града, повишава се безопасността на движението и се намалява замърсяването на въздуха.

Обходният път на Поморие е готов със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за около 20,6 млн. лева.

Относно кризата с коронавирус Борисов изтъкна, че в момента държавата се опитва контролирано да позволява на бизнеса да не спира работа.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

16 минути ago

Костадин Ангелов: Рано е да говорим за коалиции

Зрелите формации говорятслед изборите...

41 минути ago

Гимнастичките на Берое спечелиха 2 златни и 1 бронзов медал на международен турнир

  На Международният турнир по художествена гимнастика за “Приз Жулиета Шишманова” в град Бургас момичетата…

един час ago

Петков видя пиратка на ГЕРБ и ДПС, Василев увери: Няма дупка в бюджета

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на „Мини Марица-изток“ няма да бъде одобрено от ЕК...

2 часа ago

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа в Ташкент

  Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя при жените, а Никол Тодорова зае 13-а…

2 часа ago
image0 (9K)