България

Борисов мрачно: След две-три седмици ще бъдем в ада

„СЗО реши спора снощи ясно и категорично. Произнесе се, че социалната изолация трябва да продължи. Друг път казвам да не гледате, но сега казвам: гледайте телевизия! Вижте ужаса в Ню Йорк, Италия.

Германия днес въведе КПП-тата, което ние въведохме преди седмица.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредния брифинг в Министерски съвет, на който бе представено новото приложение за следене на състоянието на гражданите по време на пандемията.

„Всички разумни хора предпазват другите с маски. Аз експеримент с хората не мога да си правя. Да, имало е Менгеле, имало е такива доктори, които са сглобявали нов човек. Аз не мога да кажа вие четирите ще умрете, за да живеят други. Това иска комшията. И да кажем да отидете на работа всички, няма какво да произведат. Гърция не работи, Турция не работи, никой не работи“, допълни Борисов.

Министър Ананиев обясни, че лекарите ще могат да влизат в системата на новото приложение, за да наблюдават състоянието на гражданите.

„Всеки приет в болница, без негово съгласие, се взимат неговите данни и се вкарват в регистъра, за да се изпрати с бързо известие към РЗИ-тата и министерството, РЗИ-тата ще въвеждат тези данни, но ние ще можем да ги ползваме.

Ако този пациент е въвел доброволно личните си данни и здравословния си статус, автоматично ще се праща мейл към личния ви лекар. Няма да е нужно да му се обаждате. Той ще види веднага, че Драган или Петкан има 38 градуса температура и ще го следи. Останалата част от платформата е с административен характер и всички случаи се изписват“, допълни ген. Мутафчийски.

„Работата с лични данни и чувствителна информация се прави с националния интегратор, МВР и РЗИ. Няма други. Гражданите могат да изразят желание само и единствено за локацията“, обясни още вицепремиерът Томислав Дончев.

„Има трима служители на министерството, които са с коронавирус инфекция и това се съобщава на брифингите. Тези тримата също не са приемани в болница. Диагностицирани са с PCR метод и състоянието им не е налагало хоспитализация. Единият беше от гранична полиция и към този момент е напълно здрав. Всички контактни лица са тествани“, заяви още ген. Мутафчийски.
„След две-три седмици ще сме в Ада. Още сме в началото“, заключи мрачно премиерът.

Припомняме, че правителството реализира мобилна апликация, с която гражданите информират за текущото си състояние. В рамките на около 10 дни е направен централен регистър, който да събира информацията и да я праща на здравните органи. Тази информация ще стига до правителството и органите на МВР. 

Blitz.bg

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Слънцето се показва на Великден, градусите ще стигнат 23

Само на отделни места ще има краткотрайни валежи...

17 секунди ago

Откриха двама издирвани младежи от Русе

Двамата отишли при дядото на единия и объркали пътя...

48 минути ago

Три коли се ударха край Омуртаг, има ранен

Тежката катастрофа е станала на пътя Велико Търново - Варна...

50 минути ago

Кои са четирите фактора за дълъг живот?

Изблиците на гняв могат да провокират инсулти...

2 часа ago
image0 (9K)