Борисов: Няма да подавам оставка. Главата ми е дебела

„Аз няма като Радев да призова тези, които са гласували – стотици хиляди за ГЕРБ – да правят същото като неговите симпатизанти. Ние няма да призовем агитките да излизат и да се държат по този начин. Аз съм демократ, има си демократични начини, за да вземеш едно управление. И то става чрез избори. Да влизаш чрез служебно правителство през задния вход, за да се саморазправяш, не е демократично. Напротив, страх ме е от това, което става с полицаите. Моята глава е дебела, може да я чупите колкото искате. Но тези момичета и момчета там не са виновни, те са за една заплата. Благодаря ви за всеки, който прояви разум. За всеки, който си обича държавата и не иска да я счупи. Който да не направи така, че да се бият хората.“ Това каза снощи премиерът Бойко Борисов в извънредно обръщение.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2812722385622480/

Вчера много говорих, беше един хубав ден, защото България влезе в Банковия съюз, в ERM II. Получи похвали от целия свят. Усещах, че има хора, които не са доволни от нашия път, от това, че се строи метро, от това, че се строят магистрали, мостове, пречиствателни станции. Държавата се обновява. Доходите растат, двойно се увеличават заплатите. Разбира се, имаме и грешки. Винаги съм уважавал всеки един протестиращ. Няма протест, няма митинг или хора, които са искали да разговарят с нас и да не сме се срещнали, да не сме решили проблема.

Вчера казах, че предстоят изключително тежки месеци, година за нас, всички нас. Пандемията се развива със страшна сила в света и България, а ние сякаш забравихме за нея. Никой не спазва мерките. Защо тогава налагаме на стадионите – по 10, по 5 хиляди души, защо затворихме нощните клубове и дискотеките. Няма смисъл. Предстоят ужасни дни за икономиката, за финансите, месеци спад с близо 10% в БВП. Доходите ще намалеят и тогава, който и да управлява, трябва да търси голям обществен консенсус. Какво се получава сега. С какво подразнихме ние вчера?

Освен, че сложихме България там, където й е мястото – сред най-развитите, най-белите държави в ЕС. Изсветлихме финансите, изсветлихме банковата система, така, както са мечтали поколения десни. И какво се случи днес? Изведнъж страхотно напрежение.

Чух го Христо Иванов. Казах му, че нашите представители, както за НСО отговаря Радев, така отговарям аз за ДАНС и МВР. И днес свиках комисията и казахме нашето мнение. След това се оказа, че те си пият заедно, и се обичат, и се прегръщат, и се целуват. А по обяд ни се струваше, че ще изникне страхотно едническо напрежение, много добре организирано. За да прерасне след това в още по-голям митинг, добре платен, видно добре платен. Защото няколко агитки, добре ги познавам, разбира се има много хора, които протестират, защото или не ни харесват, или са недоволни. Но това е демокрацията.

Една партия я харесват 20-30%, така е устроен демократичният мир, че след избори се правят или самостоятелни правителства, или коалиционни, или ако не може да се направи, се отива на нови избори. Само след месеци ще са изборите. Истински, виждам, че Радев не го боли, когато се пролива кръв на полицаи, когато се хвърлят бомби по тях, когато се провокират, откровено се провокират. И тези полицаи имат семейства, имат родители, ние също имаме семейства. Всички страдат. Използването на такъв език на омразата няма да доведе до нищо добро за държавата. Много пъти в нашата история това се е случвало.

Когаго запалиха Партийния дом, понеже чуваме, че за това се готвят след малко, нека си спомнят, че следващите 12 години, по доклада на Световната банка, Унгария вървеше нагоре, всички вървяхме нагоре, 12 години мъртво…застой. Блато за България. А като гледах кои са се наредили до президента, ами те бяха управляващи. Мая Манолова предложи Пеевски, Румен Петков беше вътрешен министър. Христо Иванов беше министър, сам се отказа, макар че се уважаваме, поне аз. Прояви разум.

И какво се получи днес? Огромен успех за Христо Иванов и „Да, България“, огромен успех за Карадайъ и ДПС, и накрая в ход и двамата, уж „нашето“ ДПС се прегърнаха с „Да, България“, пяха песни и какво казаха? Лошата държава, лош е кметът на Бургас, лоша е полицията, лош е ГЕРБ. Това ли е нашата подкрепа, това ли е нашата задкулисна коалиция? Това, че ние проявяваме уважение към всяка една партия и сме благодарили, когато нещо добро са направили за нас и за държавата си. Николов три мандата – абсолютно мнозинство, от първи тур спечелва Бургас.

Бургас стана един от най-красивите европейски градове. Какво ли не се направи там, да го замерят с вода, да го считат за грешник. Не ние сме продали базата на „Лукойл“, не по наше време са се строили тези летни сараи. Не. За „Алепу“? Какво казваме – това ще бъде само къщичка за птички. Какво? Че не пратихме веднага на езерата да разгонят багерите и да не направят така парка, както пише в художествената литература. Вчера аз с прискърбие гледах митинг за подкрепа на държавния глава и на премиера. Вместо да сме заедно и да се прегърнем в общата цел. Защото юни месец аз съм убеден, че и мониторингът върху България ще падне.

Аз не знам колеги в дясно какво щяха да говорят вчера, ако България беше изгонена от Банковия съюз и Еврозоната, а Хърватия беше влязла. Какво неща щяхме да прочетем. Само Моравей Радев ми написа „доживях, благодаря ти“. Поколение финансисти са го мечтали. И какво искат? Да строшат МС, който е държавна собственост. Да го строшат щом искат, това ли е демокрацията. Да отидат да строшат и „Тракия“, „Марица“, и „Европа“, и „Хемус“, и Ботевград-Мездра, и метрото да строшат. Ние само сме градили. За 10 години сме изградили повече…видяхте ГЕРБ е изградило двойно повече, отколкото Тодор Живков магистрали. Двойно повече. ГЕРБ е изградило колкото всичките премиери досега заедно. За това ли дадем оставка? За това ли? Че влязохме в Банковия съюз, еврозоната, доходите растат, строи се всичко. С пандемията се справихме най-добре от всички от Европа, за пример бяхме давани.

Докато не започнаха да торпилират мерките и то пак целеносено, едно по едно. Една по една мерките, същите тези хора, със щедрото финансиране на Божков. Щедрото финансиране. Много моля тези, които не ни обичат, но са на протеста, нека си го изразяват, както много пъти. Тук правя една вметка – работодателските организации, синдикатите – да си направят и те бърза преоценка какво също искат да се случи в страната. Толкова много вече сме направили, толкова усилия сме положили, нищо не ни задържа в управлението, освен отговорността, затова че ще счупят държавата. Тези не могат да управляват. Доказали са го.

С всяко тяхно управление се затварят еврофондовете. С всяко. И те пак лъжливите си методи казват „заради някой кмет на ГЕРБ“. Е, как като дойде ГЕРБ на власт, всички фондове работят, нищо не се спира. Дойдат ли БСП, веднага се спират. Строи се „Балкански поток“, строи се интерконектор с Гърция, пълна диверсификация на природния газ, с 50% по-ниски цени на природния газ. Сигурно още много мога да говоря. Но се включих само с молба пазете се, не проливайте кръв, и едните, и другите. Имаме ранен полицай вече. Те също са хора.

Пет са вече полицаите, какво искате да ги провокирате и да кажете сутринта как са били. А те пазеха всъщност. Едно организирано етническо напрежение. Все едно, защото после се показа как се прегръщат и се радват на успеха, че върху гърба на ГЕРБ, те си направиха две партийни събития, и си втвърдиха ядрата – и ДПС, и „Да, България“. Това ли беше целта? Аз съм ги гледал при Орешарски тези коалиции, гледал съм и Тройната коалиция.

Пак казвам: оставаме да управляваме само, защото щетите сега ще бъдат много по-големи, защото светът влиза в най-страховитата си финансова криза. И както и да се говори за пари от Брюксел, самите европейски държави са много зле. Те първо за собствените си хора трябва да си осигурят финансирането. Моля ви, протестирайте колкото искате, но пазете полицаите, за да пазят и те вас. Надявам се на здравия разум.

Аз няма като Радев да призова тези, които са гласували – стотици хиляди за ГЕРБ – да правят същото като неговите симпатизанти. Ние няма да призовем агитките да излизат и да се държат по този начин. Аз съм демократ, има си демократични начини, за да вземеш едно управление. И то става чрез избори. Да влизаш чрез служебно правителство през задния вход, за да се саморазправяш, не е демократично. Напротив, страх ме е от това, което става с полицаите. Моята глава е дебела, може да я чупите колкото искате. Но тези момичета и момчета там не са виновни, те са за една заплата. Благодаря ви за всеки, който прояви разум. За всеки, който си обича държавата и не иска да я счупи. Който да не направи така, че да се бият хората.


image0 (9K)