България

Борисов посреща австрийския премиер Себастиан Курц

Борисов и Курц ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателства

[ad id=“225664″]

Днес министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц, който пристига на посещение в София.

Двамата ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателства на Съвета на ЕС.

„Ще го убеждавам 2018-а година да бъде Българо-австрийско председателство, за да може всичко, което правим ние, да продължи и до декември“, каза Бойко Борисов.

[ad id=“237001″]

31-годишният Себастиан Курц е най-младият премиер в Европа. Известен е с критичното си отношение към либералната политика за приемане на бежанци на континента.

Той идва ден, след като на официална визита у нас беше премиерът на Унгария Виктор Орбан – също критик на отворените за мигранти граници.

„Европа сама трябва да решава кой да влезе на нейна територия, мигрантският поток подкопава мира и благоденствието на континента“, категоричен бе неотдавна Курц по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

[ad id=“238430“]

„Арабската пролет“ се превърна в зима, в Африка съществува натиск във връзка с миграционните потоци. Тук се крие огромен конфликтен потенциал“, подчерта австрийският канцлер.

„За да осигурим мира и благоденствието в ЕС, трябва да охраняваме нашите външни граници. Нашият начин на живот ще бъде заплашен, ако не правим това. Ние сами трябва да решаваме, кой трябва да влиза в ЕС“, добави Курц.

В София Виктор Орбан засвидетелства подкрепа за приоритетите на българското европредседателство и особено за придвижването на Западните Балкани към ЕС. На срещата ЕС – Западни Балкани в София трябва да има дата за Сърбия и Черна Гора, каза Орбан.

Себастиан Курц също желае по-ясна перспектива за някои страни от Западните Балкани. Той направи впечатление с изказването си, че Китай заема политическия вакуум, който се образува след напускането на международната сцена от САЩ.

[ad id=“218001“]

„Центърът на властта се измества, САЩ, както и преди са силна държава, но те се отдалечават от международната политика. Китай запълва този политически вакуум“, отбеляза австрийският канцлер. Този процес е свидетелство за началото на промени в геополитическата ситуация в света. Големите държави вече не поглъщат малките. Сега бързите държави поглъщат бавните“, изтъкна австрийският канцлер.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Как да не изглеждате отчаяни в любовта?

Никога не показвайте несигурност...

3 часа ago

Сатанински секс: Румънски гуру води жени в Париж на „просвещение“

Разследване разплита измама с момичета от 30 държави...

4 часа ago

Най-много двустайни жилища са пуснати в експлоатация 2023 г.

Северозападният район е с най-малко новопостроени жилища...

4 часа ago

3 зодии, които ги чака голяма трансформация преди лятото

Тези знаци са готови да се впуснат в нови пътешествия...

4 часа ago

Скок на покупките на имоти у нас от чужденци

В куротите най-много са сделките в Банско и Слънчев бряг...

4 часа ago

Виктор Уембаняма е новобранец номер 1 в НБА

Французинът бе избран с пълно единодушие...

5 часа ago
image0 (9K)